Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ετοιμάζεται το Μνημόνιο της Κύπρου

Το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμηκής Αναπροσαρμογής και το συνταξιοδοτικό θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.
Για τη διαμόρφωση του μνημονίου στήριξης της κυπριακής Οικονομίας, η τρόικα θα θέσει επίσης θέματα σχετικά με το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ), την ανάγκη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και την εποπτεία των τραπεζών και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η τρόικα αναμένεται να αξιώσει εκ νέου από την κυπριακή κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλλειμμα 2,5% στο τέλος του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει το συγκεκριμένο στόχο ολοκληρώνει την νομοτεχνική επεξεργασία του νέου πακέτου μέτρων και την ερχόμενη εβδομάδα θα το οδηγήσει ενώπιον έκτακτης συνεδρίας της ολομέλειας της Βουλής για έγκριση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι από τις σημερινές συναντήσεις θα αρχίσουν να διαφαίνονται οι προθέσεις της τρόικα.

Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι έγινε αρκετή προετοιμασία και στη συνάντηση με την τρόικα θα προσκομιστούν στοιχεία σε ότι αφορά το τραπεζικό σύστημα, αλλά και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για εξυγίανση οικονομίας. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι κανονικά η τρόικα δεν θα θέσει ψηλά τον πήχυ αφού παραδέχονται πως το πρόβλημα της Κύπρου σχετίζεται με το ζήτημα των τραπεζών. Παράλληλα, ανέφερε, οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν υπόψη ότι από την μέχρι τώρα προσαρμογή των όποιων προγραμμάτων εξυγίανσης της οικονομίας, τις προτάσεις και τα μνημόνια, που αποσκοπούσαν σε αλλαγή του οικονομικού πεδίου σε μικρό χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα.

Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι έχει γίνει καλή προετοιμασία αναφορικά με τα ζητήματα του συνταξιοδοτικού, του ορίου αφυπηρέτησης, την αναδιάρθρωση της ΑΤΑ, την προώθηση του ΓΕΣΥ και άλλα. Επίσης, εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό του δημόσιου ελλείμματος κάτω από 3%, ενώ επεσήμανε πως το δημόσιο χρέος της Κύπρου βρίσκεται 15 με 16 μονάδες κάτω από το μέτρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου