Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα αφορά τη συγχώνευση ομοειδών Οργανισμών, προκειμένου να υπάρξει οικονομικό όφελος από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχει τεθεί η λίστα 255 οργανισμών προς κατάργηση και συγχώνευση, που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής». Τις επόμενες ημέρες -πιθανότατα και σήμερα- αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από το Γραφείο του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά οι πρώτοι 20 δημόσιοι φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πρώτοι 20 φορείς θα αποτελέσουν πρόγραμμα-πιλότο για το Δημόσιο, καταγράφοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του Δημοσίου.
Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα αφορά τη συγχώνευση ομοειδών Οργανισμών, προκειμένου να υπάρξει οικονομικό όφελος από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, ενώ δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά υποχρεωτικές μετακινήσεις και μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού και παράλληλα δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις του εποχικού προσωπικού.
Ψηλά στη λίστα της κυβέρνησης βρίσκεται η συγχώνευση των Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στις ελληνικές εξαγωγές: Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, HELEXPO και Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, που θα ενσωματωθούν σε έναν Οργανισμό, ο οποίος θα ονομαστεί Φορέας Εξωστρέφειας και θα έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη.
Δεύτερο κύμα
Μέχρι τα τέλη Αυγούστου -πιθανότατα και τις ημέρες κοντά στον Δεκαπενταύγουστο- από το Γραφείο του πρωθυπουργού θα δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος περισσοτέρων από 200 δημόσιους φορείς που θα καταργηθούν και θα συγχωνευθούν, ο οποίος θα προκύψει από την επεξεργασία της λίστας των 255 Οργανισμών που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.
Μέχρι τα τέλη Αυγούστου -πιθανότατα και τις ημέρες κοντά στον Δεκαπενταύγουστο- από το Γραφείο του πρωθυπουργού θα δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος περισσοτέρων από 200 δημόσιους φορείς που θα καταργηθούν και θα συγχωνευθούν, ο οποίος θα προκύψει από την επεξεργασία της λίστας των 255 Οργανισμών που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.
Ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει να ανακοινωθούν οι φορείς που θα είναι καθ' όλα έτοιμοι να προχωρήσουν σε διαδικασία συγχώνευσης, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, που δημοσιοποιούνταν ονόματα Οργανισμών και δεν προχωρούσε η ανασυγκρότησή τους.
Οι ομάδες εργασίας που έχουν συγκροτηθεί στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών αναζητούν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης του προσωπικού, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις και η εφεδρεία, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα όμως με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε περίπτωση συγχωνεύσεων και καταργήσεων Οργανισμών, το μισό διοικητικό προσωπικό πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία για έναν χρόνο με αμοιβή το 60% του μισθού του και κατόπιν να απολυθεί. Π
αράλληλα, οι μετατάξεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου από ΝΠΙΔ ή Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου στον στενό δημόσιο τομέα εκλαμβάνονται ως προσλήψεις από την τρόικα, με αποτέλεσμα να εντάσσονται στην αναλογία προσλήψεων- αποχωρήσεων που αναλογούν με 1:5, σύμφωνα με το Μνημόνιο.
Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη της τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, στη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει και τις αναγκαστικές μετατάξεις του προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ΝΠΙΔ και των Ανώνυμων Εταιρειών που θα καταργούνται θα μετακινούνται σε άλλα ΝΠΙΔ η ΑΕ που έχουν ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και με αυτό τον τρόπο δεν θα συνυπολογίζονται ως προσλήψεις.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου