Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Η ελπίδα που φέρνουν οι εκλογές


Η σημερινή Διάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, δεν θύμιζε σε τίποτα το… περίεργο κλίμα που είχε συναντήσει στο παρελθόν ο Αντώνης Σαμαράς. Τότε που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο μόνος ο οποίος είχε εντοπίσει αστοχίες και αδιέξοδα στο οικονομικό πρόγραμμα που εφάρμοζε στην Ελλάδα η τρόικα, και η Άνγκελα Μέρκελ δεν δεχόταν κουβέντα, περί αμφισβήτησης και αλλαγών.

Αυτή τη φορά, οι απόψεις του Αντώνη Σαμαρά, δικαιωμένες πλέον στην πράξη, ακούστηκαν από όλους. Όπως συνέβη και στις κρίσιμες συναντήσεις που είχε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Γιόζεφ Ντολ. Κυρίως όμως με την Άνγκελα Μέρκελ.
Συναντήσεις στις οποίες ο Αντώνης Σαμαράς είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, και να ανταλλάξει απόψεις για την πορεία του Μνημονίου ΙΙ, εστιάζοντας στην ανάγκη να υπάρξουν αντίμετρα αναπτυξιακού προσανατολισμού, που θα ξεκολλήσουν την ελληνική οικονομία από την ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί σήμερα.
Οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά μετά το πέρας των συναντήσεών του, είναι εξόχως αποκαλυπτικές: «Σήμερα στο ΕΛΚ, και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μου με Μέρκελ, Γιούνκερ και Ντολ, επανέλαβα την ανάγκη:
1ον. Να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει και ήδη ψηφίσαμε. Και
2ον. Να λάβουμε άμεσα μέτρα για την Ανάκαμψη και Ανάπτυξη της Οικονομίας.
Γιατί, χωρίς Ανάκαμψη, ούτε οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί βιώσιμο.
Συζητήσαμε συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ώστε, άμεσα, να περιορισθεί η ύφεση και να μειωθεί η ανεργία, ειδικά των νέων.
Συγκεκριμένα:
-           Να ενεργοποιηθούν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ).
-           Να αξιοποιηθούν οι πόροι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
-           Να δημιουργηθεί μια Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
-           Να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχυθούν οι εξαγωγές.
-           Να απεμπλακούν, επιτέλους, τα μεγάλα έργα υποδομής.
Μίλησα ακόμα και για την ανθρώπινη πλευρά της κρίσης.
Κρίση η οποία δεν είναι απλώς οικονομική, καθώς δοκιμάζονται, με πρωτοφανή σκληρότητα, οι πολίτες και απειλείται η κοινωνική συνοχή.
Αυτό το αρνητικό κλίμα πρέπει να αντιστραφεί το ταχύτερο.
Ώστε να περάσουμε, το ταχύτερο δυνατόν, από το φόβο για τα χειρότερα, στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην αποκατάσταση της ψυχολογίας της αγοράς.
Και – πιστέψτε με – το 50% της αγοράς είναι η ψυχολογία.
Για να επιστρέψει η ελπίδα στους Έλληνες.
Και αυτήν την ελπίδα, θα φέρουν οι εκλογές που έρχονται!».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου