Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΑΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ…


Ρεπορτάζ : Απόστολος Λακάσας
(από την Καθημερινή)
Στους ρυθμούς του Συμβουλίου της Επικρατείας κινούνται πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί. Στο ανώτατο δικαστήριο αρχίζει την προσεχή Παρασκευή η εκδίκαση των προσφυγών ΑΕΙ που αμφισβητούν τη συνταγματικότητα διατάξεων του νέου νόμου (4009/2011) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, για την Παρασκευή σε διάφορα ΑΕΙ έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις κατά του νόμου, ενώ η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας...
Εκπαίδευσης θα προχωρήσει (από την έναρξη έως τη λήξη του ωραρίου) σε συμβολική κατάληψη των κτιρίων διοίκησης όλων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Μετά το Πάσχα
Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο και της επομένης συνόδου πρυτάνεων (στις 9-10 Μαρτίου) ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει δοθεί «γραμμή» οι εκλογές για τα νέα Συμβούλια Ιδρύματος να οριστούν για μετά το Πάσχα, όταν πλέον όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει. Είναι ενδεικτικό ότι οι προγραμματισμένες για σήμερα εκλογές στο Πάντειο ανεβλήθησαν για 14/3, και στο Γεωπονικό για 27/3. Απόπειρα να ολοκληρωθούν οι εκλογές χωρίς παρατράγουδα (δηλαδή πανεπιστημιακοί και φοιτητές να ματαιώσουν τη διαδικασία με τη βία όπως συνέβη σε ΑΠΘ, ΟΠΑ, Θεσσαλίας) θα γίνει σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ειδικότερα, για την Παρασκευή (μετά την πρώτη αναβολή στις αρχές Φεβρουαρίου) έχει προγραμματισθεί η έναρξη της διαδικασίας στο ΣΤΕ επί της προσφυγής 24 ΑΕΙ και 41 μελών πρυτανικών συμβουλίων, κατά του νέου συστήματος διοίκησης των ΑΕΙ με θεσμοθέτηση Σ. Ι., όπου μετέχουν πανεπιστημιακοί και προσωπικότητες εκτός ΑΕΙ. Οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι η θεσμοθέτηση Σ. Ι. πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη (άρ. 16) διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ. Βέβαια, στη θέση αυτή έχουν διατυπωθεί εντονότατες ενστάσεις. Ενδεικτική είναι η παρέμβαση στο ΣΤΕ υπέρ της συνταγματικότητας του νέου νόμου, που έκαναν έξι εξέχοντες καθηγητές Νομικής (Ν. Αλιβιζάτος, Γ. Δρόσος, Γ. Τασόπουλος, Στ. Τσακυράκης, Α. Μανιτάκης και Μ. Σταθόπουλος). Οι έξι παρενέβησαν στο ανώτατο δικαστήριο υπέρ του κύρους των υπουργικών αποφάσεων που εξεδόθησαν κατ’ εφαρμογήν του νέου νόμου.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, εκτιμάται ότι μέσα σε ένα δεκαήμερο (εφόσον δεν υπάρξει νέα αναβολή της υπόθεσης) από την έναρξη της συζήτησης και την κατάθεση των επιχειρημάτων, θα διαμορφωθεί η τάση μεταξύ των ανωτάτων δικαστών περί συνταγματικότητας ή μη του νόμου. Εως τα τέλη Μαρτίου θα έχει δημοσιευθεί και η απόφαση.
Τα ΑΕΙ, μάλιστα, προγραμματίζουν τις κινήσεις τους με βάση το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του ΣΤΕ. «Εάν δεν προκύψει ζήτημα αντισυνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων θα μπούμε στη διαδικασία της πλήρους εφαρμογής του νόμου. Περιμένουμε να εκδοθεί η απόφαση του ΣΤΕ. Τότε θα πέσουν οι τόνοι και μέσα σε ηρεμία θα γίνουν οι εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι το ανώτατο δικαστήριο να απορρίψει τις προσφυγές των ΑΕΙ», ανέφερε στην «Κ» πανεπιστημιακός, τοποθετώντας την έναρξη των εκλογών για τα Σ. Ι. για μετά τις διακοπές του Πάσχα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου