Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Νέο συλλαλητήριο την Κυριακή

Στο επόμενο διάστημα η ΓΣΣΕ προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων με τη συνεργασία συνδικαλιστικών φορέων και καλλιτεχνών οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 29 του Φεβρουαρίου, ημέρα πανευρωπαϊκών εργατικών κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Νέο συλλαλητήριο κατά των μέτρων του μνημονίου πραγματοποιούν την Κυριακή στις 10:30 π.μ. στην Πλατεία Συντάγματος ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ «στέλνοντας μήνυμα κοινού αγώνα στους εργαζόμενους των άλλων χωρών που πραγματοποιούν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τους Έλληνες».
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο, «για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα τους νόμους και τη Δημοκρατία», ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου παλλαϊκού κινήματος αντίστοιχου με εκείνο του «1-1-4».
«Εδώ και δυο χρόνια», τόνισε, «με την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου και τώρα με τη ψήφιση του δεύτερου, οι εργαζόμενοι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, αντιμετωπίζουν την υπέρτατη πρόκληση. Κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις καταργούν το εργατικό δίκαιο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας το δίκαιο των κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ το Σύνταγμα παραβιάζεται».
«Η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει τραυματισθεί ανεπανόρθωτα, είναι ανάπηρη και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να τη βάλει στο γύψο», υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγώνες «για να διασωθούν οι θεσμοί και τα εργασιακά δικαιώματα».
«Για σκληρές απεργιακές και κάθε λογής κινητοποιήσεις» έκανε λόγο από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πανεργατρικού Αγωνιστικού Μετώπου Θόδωρος Κούτρας. «Σήμερα καταργούνται οι συμβάσεις και οι εργατικοί νόμοι», παρατήρησε ο Θάνος Βασιλόπουλος, της Αυτόνομης Παρέμβασης, μέλος της Ε.Ε της ΓΣΕΕ, και ζήτησε από τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά ώστε «να μην περάσει η νέα λαίλαπα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο ανακοίνωσε και η ΑΔΕΔΥ η οποία:
«Αποφάσισε να συντονίσει, να στηρίξει και να καλύψει τις μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όλων των Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Δημόσιου Τομέα, που με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων πραγματοποιούν στους χώρους εργασίας τους, απεργίες, αποχή από την εργασία, καταλήψεις, διαμαρτυρίες κ.λπ..
»Αποφάσισε να πραγματοποιήσει πρόγραμμα περιοδειών σε όλη τη χώρα, με στόχο την ενημέρωση και ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο και την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων.
»Αποφάσισε να πραγματοποιήσει Νέα Γενική Απεργία, σε συνεννόηση με τη Γ.Σ.Ε.Ε., το αμέσως επόμενο διάστημα και με αιχμή το χρόνο υλοποίησης των αντεργατικών μέτρων».
Στο επόμενο διάστημα η ΓΣΣΕ προγραμματίζει τέλος, σειρά εκδηλώσεων με τη συνεργασία συνδικαλιστικών φορέων και καλλιτεχνών οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 29 του Φεβρουαρίου, ημέρα πανευρωπαϊκών εργατικών κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στη «σχεδιαζόμενη "αναμόρφωση" του πλαισίου για τις πορείες και τις διαδηλώσεις στο Κέντρο της Αθήνας», υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι «οι αγώνες των εργαζομένων».
«Η πρόταση της Επιτροπής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο, που είδε το φως της δημοσιότητας και προβλέπει ακύρωση ή αυστηρό περιορισμό των διαδηλώσεων στο Κέντρο της Αθήνας, με ταυτόχρονη δέσμευση των Συνδικάτων, τόσο όσον αφορά στο χρόνο διεξαγωγής τους όσο και την έκταση των εκδηλώσεων, αποτελεί ουσιαστικά "αντιγραφή" μιας αυταρχικής πρότασης που προ διετίας είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και στοχεύει ουσιαστικά στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.
Προς αλλαγή της νομοθεσίας για τις διαδηλώσεις
Το θέμα ανέκυψε στη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα τους πρόσφατους βανδαλισμούς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη σύσκεψη απασχόλησαν οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν και η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των δημόσιων χώρων από τους βανδαλισμούς της Κυριακής, η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τους όρους και τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης διαδηλώσεων στα αστικά κέντρα και η θεσμοθέτηση ειδικών κυρώσεων για την πρόκληση καταστροφών στη διάρκεια διαδηλώσεων.
Τα θέματα αυτά ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλο.
Αναφορικά με τις πορείες και τις διαδηλώσεις, εκτιμάται ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την αναμόρφωση της νομοθεσίας και ως «μπούσουλας» ζητήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας η πρόταση που είχε συντάξει προ διετίας μαζί με τις επιχειρήσεις του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, η οποία ανέφερε τα εξής:
- Όποιος επιθυμεί να διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να ζητάει εγγράφως την άδεια της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής, πέντε μέρες πριν από τη διεξαγωγή της διαδήλωσης.
- Όποιος δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσης που διοργανώνει οφείλει να συνεργάζεται με την αστυνομία και να της ζητά, με αποζημίωση, πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης. Διαφορετικά, για κάθε ζημιά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη αποζημίωσης. Σε περίπτωση όπου ο οργανωτής έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης και σημειωθούν ζημιές, την ευθύνη αποζημίωσης την αναλαμβάνει η Αστυνομία.
- Όλες οι διαδηλώσεις πλην αυτών που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, την πορεία του Πολυτεχνείου και την Πρωτομαγιά υποχρεωτικά οφείλουν να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας. Διαφορετικά, οι πορείες στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας να μην επιτρέπονται.
Από τα παραπάνω μέτρα εξαιρούνται οι μεγάλες πορείες που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου