Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η χώρα μας

Προς ολοκλήρωση βαίνει η συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Το 80% της διαπραγμάτευσης για το PSI έχει ολοκληρωθεί», δηλώνει στο 24h.gr στέλεχος κοντά στη διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας πως Ελλάδα, Ευρώπη, ΔΝΤ είναι σύμφωνοι για το πώς θα δρομολογηθεί η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.


Αναμένεται πως σήμερα ο Τσαρλς Νταλλάρα και ο Ζαν Λεμιέρ, οι επικεφαλής της Διευθύνουσας Επιτροπής των πιστωτών- επενδυτών της Ελλάδας, θα κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα με την ελληνική Κυβέρνηση και αύριο νωρίς το πρωί θα αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ ο πρώτος και το Παρίσι ο δεύτερος.

Για το θέμα του επιτοκίου, που θα φέρουν τα νέα ομόλογα, φαίνεται πως επιτυγχάνεται συμβιβασμός, καθώς όσοι ιδιώτες πιστωτές θελήσουν να λάβουν ομόλογα 20ετούς διάρκειας θα πάρουν επιτόκιο 4%, ενώ όσοι επιλέξουν τα ομόλογα 30ετούς διάρκειας θα λάβουν επιτόκιο 5% -5,1%.

Οι ιδιώτες πιστωτές δέχονται κούρεμα 50% και σωρευτική ζημία 60% και ζητούν τα νέα ομόλογα να διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην πρόωρη εξόφληση του 15% με μετρητά και για το υπόλοιπο 35%, συμφωνήθηκε να χορηγηθεί στους ομολογιούχους το καθεστώς του προτιμητέου πιστωτή.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται μόνο για το αγγλικό δίκαιο ως αντάλλαγμα για τα χαμηλά επιτόκια των νέων ομολόγων, ενώ δεν αποκλείει οι ζημιές των ομολογιούχων σε όρους καθαρής παρούσας αξίας να διαμορφωθούν άνω του 70%.
Είναι σχεδόν σίγουρο πλέον από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, πως για τη δέσμευση της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, καθιστώντας την διαδικασία από εθελοντική, υποχρεωτική.

Θέμα 24ωρων θεωρείται και η κατάθεση στη Βουλή της νομοθετικής διάταξης, που θα εισαγάγει αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) στα ελληνικά ομόλογα.

Τέλος, σε εκκρεμότητα παραμένουν κάποια τεχνικά ζητήματα, αλλά κρίσιμα, σχετικά με το πώς θα ενημερωθούν οι θεματοφύλακες των ελληνικών ομολόγων για τους όρους της διαδικασίας ανταλλαγής και πως -από τη στιγμή που συμφωνήσουν - θα δεσμευθεί η συμμετοχή τους στο PSI.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου