Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Telegraph: Το ρίσκο της Ευρωζώνης...Mε τίτλο Eurozone debt crisis: Greece bail-out is 'a risk to EU' η εφημερίδα Telegraph μεταφέρει ενα κλίμα ανησυχίας των αναλυτών που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ευρώπη ακόμα και μετά το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα... «Με τη μεταφορά των πρόσθετων κινδύνων για την...
χορήγηση βοήθειας των χωρών και των φορολογουμένων τους, η ζώνη του ευρώ αποδυναμώθηκε απο τα θεμέλια της. Στο μέλλον, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να διατηρηθούν τα κίνητρα για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές" γράφει η εφημερίδα, μεταφέροντας τις δηλώσεις του κ. Γουάιντμαν, μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Οπως αναφέρει η σημερινή έκδοση της Telegraph , η καγκελάριος παραδέχθηκε πως σηματοδοτεί «ένα σημείο καμπής" για την Ευρώπη.

"Η πιο σημαντική απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες του ευρώ ήταν να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής διάσωσης χρεοκοποίας στο ταμείο της ευρωζώνης», είπε. "Είναι πολύ νωρίς και θα δούμε αν το ταμείο μπορεί να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες του σε ένα καθοριστικό και αξιόπιστο τρόπο."

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διχάζονται για το νέο πακέτο διάσωσης, με τους οικονομολόγους της Barclays Capital να υποστηρίζουν ότι η ελληνική κρίση και η εξάπλωση της σε άλλες χώρες της ΕΕ φέρνει πάλι στο προσκήνιο το θέμα της βιωσιμότητας ολόκληρης της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.

"Για παράδειγμα, οι αποκλίνουσες οικονομικές πολιτικές και οι οικονομικές επιδόσεις που απαιτούνται , η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας και οι αδυναμίες παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, έχουν οδηγήσει σε μεγάλες δημοσιονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες και αποκλίσεις μεταξύ των χωρών μελών που έχουν απειλήσει αρκετές χώρες αλλά και την ίδια την ΟΝΕ."

"Οι επενδυτές αναρωτιούνται αν το σχέδιο της ΟΝΕ μπορεί να είναι βιώσιμο". Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι που υποβαθμίζουν τον κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Darren Williams, οικονομολόγος της Alliance Bernstein, δήλωσε ότι η ελληνική συμφωνία αναμενόταν, λόγω εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων και πίεση χρόνου.

"Φυσικά, δεν είναι το άλμα προς τα εμπρός για να αντιμετωπιστεί άμεσα η κρίση" κατέληξε ο οικονομολόγος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου