Χρήσιμα tips για το μπαλκόνι:
• Για να μεγαλώσει ένα φυτό δεν χρειάζεται καν γλάστρα. Μπορείτε να αγοράσετε βιολογικό χώµα από φυτώριο. Το αφήνετε στο σάκο ή το µεταφέρετε οπουδήποτε, ακόµη και µέσα σε σωλήνα ή σε µια «φάτνη» από παλιά ρούχα. Εννοείται, πάντως, πως κανείς δεν σας εµποδίζει να τιγκάρετε το µπαλκόνι σας στη ζαρντινιέρα, αν κάτι τέτοιο είναι του γούστου σας.
• Αν έχεις φυτέψει ντοµάτες κι αγγούρια στο µπαλκόνι ή την ταράτσα, αφήνεις τα φυτά να µεγαλώνουν και κάθε 2-3 µέρες µπορείς να παίρνεις καρπούς. Η ίδια ντοµατιά δίνει ντοµάτες από τον Ιούνιο µέχρι τον Οκτώβριο. Το µαρούλι µεγαλώνει και µπορεί να φτάσει το 1,5 µέτρο. ∆εν το κόβεις ολόκληρο, αφαιρείς κάθε φορά ένα φύλλο.
• Τα λαχανικά που µεγαλώνουν µε χηµικό λίπασµα είναι πιο µεγάλα σε σχέση µε ίδιας ποικιλίας που αναπτύσσονται φυσικά. Όµως δεν έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες – απλώς περιέχουν µεγαλύτερες ποσότητες νερού. «Είναι σαν να βάζεις όλο και περισσότερο νερό σε µπαλόνι» εξηγεί ο Οικονοµίδης. Η στερεά ύλη δεν αλλάζει, απλώς διογκώνεται και λεπταίνει το περίβληµά του – εξού και τα βιολογικά προϊόντα έχουν πιο χοντρή φλούδα.
• Η εναλλαγή θέσης εµπλουτίζει το χώµα µε θρεπτικές ουσίες. Ο χειρισµός των φυτών γίνεται κατά «οικογένεια»: η µία δίνει στο χώµα τα ιχνοστοιχεία που του αφαίρεσε η άλλη.
• Αν καταναλώνατε τη δική σας παραγωγή, δεν θα θέλατε να δείτε πραγµατικά «τι γεύση έχει» πριν από οποιαδήποτε πρόσµειξη; «Τώρα σκέφτοµαι διαφορετικά» λέει ο Οικονοµίδης. «Ας µη βάλω ξίδι –ή και λάδι- γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση και δεν θα µπορώ να την ξεχωρίσω… ειδικά αν πρόκειται για ρόκα».
Πηγή: jenny.gr