Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Μια νέα ελπίδα γεννιέται

Ενώ τα φώτα της δημοσιότητας από τα συστημικά media πέφτουν στην κίνηση των 58 κι επιχειρούν να παρουσιάσουν τα παλιά ΠΑΣΟΚικά υπολείμματα ως δήθεν νέα κεντροαριστερά, την ίδια ώρα χωρίς τυμπανοκρουσίες κάτι αυθεντικά νέο γεννιέται στο χώρο του κέντρου και δίνει μια νέα ελπίδα για αλλαγή του πολιτικού συστήματος.



Γράφει ο Ανδρέας Σταματόπουλος

Η Κοινωνία Αξιών, ένα νέο κόμμα που ιδρύθηκε από ανθρώπους που έχουν επαγγελματική διαδρομή και αναγνώριση στον τομέα τους και δεν αποτελείται από καριερίστες πολιτικούς γεννά μια πραγματική, επιτελούς ελπίδα για μελλοντική αλλαγή του πολιτικού κατεστημένου που μας έφερε ως εδώ.

Όλο και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιεί αυτό που είχε φανεί εδώ και 3-4 χρόνια, ότι το πολιτικοοικονομικό μοντέλο της μεταπολίτευσης χρεοκόπησε. Ένα πολιτικοοικονομικό μοντέλο, που στηρίχτηκε στον κρατισμό, στην αντίληψη ότι το κράτος είναι ο μεγάλος εργοδότης και παράλληλα ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ο ιδιωτικός τομέας. Παράλληλα το πολιτικό σύστημα βασίστηκε πάνω σε ρουσφετολογικές πολιτικές, στο τέρας της γραφειοκρατίας που έχτισε, σε διαπλοκή , σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος προς τα παιδιά των κομμάτων, δημιουργώντας τους γνωστούς κομματικούς στρατούς, που ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα του μνημονίου λυμαίνονται τη χώρα αποσπώντας δημόσιες θέσεις σε κρατικούς οργανισμούς και ΔΕΚΟ. (πχ. δείτε εδώ)

Στις προηγούμενες διπλές εκλογές υπήρχε έκδηλη η οργή της κοινωνίας και η αδυναμία να διαχειριστεί τα όσα συνέβησαν ξαφνικά γι αυτό και κυριάρχησαν οι αντιμνημονιακές υστερίες, επικλήσεις σε Ρώσους, ΚΙνεζους σωτήρες, τράπεζες της Ανατολής κι ότι άλλο χρησιμοποίησε ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός για να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την απελπισία μιας κοινωνίας πολιτών που γαλουχήθηκε με λάθος νοοτροπία εδώ και δεκαετίες.

Στη συνέχεια, όμως τα ψέματα και οι υπερβολές κατάρρευσαν. Είναι φανερή η πολιτική απογύμνωση των δήθεν σωτήρων με τις μαγικές λύσεις και σιγά σιγά η ωριμότητα κερδίζει έδαφος σε όλο και περισσότερους πολίτες.

Βασικό ζητούμενο σήμερα η αλλαγή του σάπιου πολιτικού συστήματος, η δημιουργία νέων κομμάτων από τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας , κομμάτων που θα στηρίζουν το πρόγραμμά τους στο ρεαλισμό κι όχι στο λαϊκισμό όπως κάνει εκ συστήματος η παλιά γενιά των ανεπάγγελτων πολιτικών αρχηγών της εκάστοτε αντιπολίτευσης.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει με κινήσεις και κόμματα που δημιουργούν πολιτικοί καριερίστες που έρχονται από το χθες στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να διασωθούν πολιτικά όταν το σύστημα που τους ανέδειξε βουλιάζει.

Η προσπάθεια της Κοινωνίας Αξιών είναι μια ευκαιρία για να εκφραστεί το δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας που επιθυμεί ριζική ανασυγκρότηση στις δομές του ελληνικού κράτους. Είναι μια ευκαιρία , επιτέλους να υπάρξει ένα κόμμα των σκεπτόμενων πολιτών μέσα στην παράνοια δεκαετιών που οδήγησε τη χώρα στο χάος.

Η Ελλάδα έχει και άξιους επιστήμονες και άξιους επιχειρηματίες και ικανούς ανθρώπους σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα όπως αποδεικνύει η παρουσία τόσων και τόσων συμπατριωτών μας στο εξωτερικό , όμως κάποτε πρέπει να υπάρξει μια πολιτική ηγεσία που να μπορέσει να χαράξει μια νέα πορεία για τη χώρα και να απελευθερώσει τη δημιουργικότητα από τα δεσμά που την κρατούν καθηλωμένη τόσες δεκαετίες.

Το αυριανό συνέδριο της Κοινωνίας Αξιών (δείτε εδώ) ας αποτελέσει την αρχή μιας προσπάθειας για ριζική αλλαγή στο πολιτικό μας σύστημα , όχι όμως με την άφρονα σκέψη της καταστροφής των άκρων, αλλά του ρεαλισμού, της μετριοπάθειας ,της δημοκρατίας και της δημιουργικότητας που εκπροσωπεί ο χώρος του κέντρου.

Ανδρέας Σταματόπουλος

Γεωπόνος Τ.Ε.
MBA (Τeeside University)
MSc Στατιστική

http://www.logiastarata.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου