Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Και επίσημα υπουργός Οικονομικών ο Σόιμπλε – Υπουργός Οικονομίας και Αντικαγκελάριος ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

soimple
Πέντε υπουργεία και το υπουργείο της Καγκελαρίας θα στελεχώσουν μέλη των Χριστιανοδημοκρατών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ‘Ανγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει υπουργός Οικονομικών και στη νέα κυβέρνηση, όπως και υπουργός Παιδείας και Έρευνας η Γιοχάνα Βάνκα.


Η μέχρι τώρα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός ‘Αμυνας της Γερμανίας, ενώ ο νυν υπουργός ‘Αμυνας Τόμας Ντε Μεζιέρ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Γενικός Γραμματέας της CDU Χέρμαν Γκρέχε θα γίνει υπουργός Υγείας και ο μέχρι τώρα υπουργός Περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάιερ θα αναλάβει το υπουργείο της Καγκελαρίας. Την θέση του κ. Γκρέχε στο κόμμα θα αναλάβει ο Πέτερ Τάουμπερ.

Στα δύο υφυπουργεία που υπάγονται στην Καγκελαρία τοποθετούνται η Μόνικα Γκρούτερς, με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ, ενώ υφυπουργός Εξωτερικών θα γίνει η Μαρία Μπέμερ.

Ο μέχρι τώρα κοινοβουλευτικός υφυπουργός Εργασίας και υπεύθυνος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το SPD αναμένεται να τοποθετήσει το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ ‘Ασμουσεν ως υφυπουργό στο υπουργείο Εργασίας. Ο ίδιος ο κ. ‘Ασμουσεν επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους για την απόφασή του να εγκαταλείψει την ΕΚΤ.
 Ο Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα είναι ο νέος Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Γκάμπριελ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπηρέτησε και κατά τον τελευταίο «μεγάλο συνασπισμό» (2005-2009), η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο θα χειριστεί την εισαγωγή του κατώτατου μισθού -κεντρικής θέσης του SPD -, ενώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα βρεθεί η Ταμίας του SPD Μπάρμπαρα Χέντρικς, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή ο Χάικο Μάας και στο υπουργείο Οικογένειας η Αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέσιγκ.
Οι Σοσιαλδημοκράτες θα πάρουν ακόμη και ένα υφυπουργείο από τα τρία που υπάγονται στην Καγκελαρία, αυτό για την Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και την Ενσωμάτωση. Υφυπουργός θα είναι η Αντιπρόεδρος του SPD Αϊντάν Εζογκούζ, υπέρμαχος της διπλής υπηκοότητας, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα με τουρκικές ρίζες στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.
Την θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα αναλάβει ο Τόμας Όπερμαν, αφού βεβαίως ψηφιστεί από τους συναδέλφους του βουλευτές. Θα αντικαταστήσει τον κ. Σταϊνμάγερ.
Τρία υπουργεία θα αναλάβουν οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ θα αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Συγκοινωνιών και Ψηφιακών Υποδομών, ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Διατροφής και Γεωργίας Γκερντ Μούλερ θα γίνει υπουργός Αναπτυξιακής και Οικονομικής Συνεργασίας, ενώ υπουργός Διατροφής και Γεωργίας θα γίνει ο μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.
Νέος Γενικός Γραμματέας του κόμματος θα γίνει ο Αντρέας Σόγιερ. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου