Του Βαγγέλη Δουράκη
Το πρώτο βήμα το έκανε η ελληνική πλευρά που το «όχι νέα μέτρα» το μετέτρεψε σε «στοχευμένες παρεμβάσεις». Ακολούθησαν οι Βρυξέλλες που λένε πως δεν απαιτούν «οριζόντια» μέτρα για την επόμενη χρονιά. Μένει να τα βρουν στο ύψος των νέων παρεμβάσεων, αλλά και να ξεπεράσουν τον σκόπελο των αμυντικών βιομηχανιών.
Τα επίμονα ελληνικά «μηνύματα» για άρνηση σε νέα δέσμη οριζόντιων μέτρων δεν πέρασαν απαρατήρητα στους Ευρωπαίους, που άρχισαν να μην κρύβουν τη δυσφορία τους για αυτή τη στάση της ελληνικής πλευράς.
Ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup, έλεγε , ότι υπάρχουν πολιτικοί εκπρόσωποι από πολλές χώρες της Ευρωζώνης που έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους για το γεγονός πως αρκετοί πολιτικοί παράγοντες στην Ελλάδα επισημαίνουν συνεχώς ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Εξηγούσε όμως πως τα μέτρα δεν χρειάζεται, να προέλθουν από οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και να αφορούν συγκεκριμένες στοχευμένες περικοπές δαπανών, με σκοπό την εξοικονόμηση 2 σχεδόν δισ. ευρώ.
Σε αυτό το κλίμα πάντως είχε κινηθεί και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών που σε ομιλία του τόνιζε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί ακριβώς με αυτό που ζητούν οι Βρυξέλλες: Με στοχευμένες περικοπές δαπανών.
Το βέβαιο λοιπόν είναι πως έρχεται μια νέα δέσμη πρόσθετων μέτρων για το 2014: Το ζητούμενο πλέον είναι το ύψος που θα χρειαστεί για να κλείσουν τα όποια κενά. Στις Βρυξέλλες υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό το 2014 στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα το υπολογίζει στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Για να «τελειώσει» το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση εξ’ αποστάσεως της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, με την Κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι η συμφωνία για τα μεγέθη του 2014 θα έχει επέλθει μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού 2014 στη Βουλή, τον Νοέμβριο.
Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να έχουν «διεκπεραιωθεί» και τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Σε μεγάλο αγκάθι των προαπαιτούμενων εξελίσσεται η υπόθεση των αμυντικών βιομηχανιών: Η ελληνική Κυβέρνηση μοιάζει να δέχεται εντονότατες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να βάλει λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Μάλιστα από την ΕΕ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να έχει αμυντικές βιομηχανίες που να μπαίνουν τόσο πολύ «μέσα», να είναι τόσο ζημιογόνες.
Υπενθυμίζεται πως για την ΕΑΣ η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το κλείσιμο, αφού εδώ και 20 χρόνια ακούγονται οι ίδιες και οι ίδιες δικαιολογίες από τους Έλληνες πολιτικούς.
Μάλιστα όπως αναφέρει πηγή από τις Βρυξέλλες κανένας δεν συμμερίζεται τις απόψεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών γι’ αυτό το θέμα στο συμβούλιο και η προτεραιότητα των κρατών-μελών είναι να δουν τις δύο αμυντικές βιομηχανίες να κλείνουν, ακριβώς γιατί δημιουργούν τεράστια τρύπα στα ελληνικά δημόσια οικονομικά τα οποία πληρώνει ο Έλληνας και ο Ευρωπαίος φορολογούμενος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου