Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ

Τους  υπαιτίους της χρόνιας και σκανδαλώδους κακοδιαχείρισης του «Ερρίκος Ντυνάν», που οδήγησαν το κοινωφελές ίδρυμα στο σημερινό αδιέξοδο, ανέδειξε με παρέμβασή του στη Βουλή ο Βουλευτής Ν.Δ. στη Β’ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.


Ο κος Βαρβιτσιώτης, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, αποκάλυψε τις οικονομικές ατασθαλίες που χαρακτήριζαν για χρόνια τη διοίκηση του ιδρύματος  και, ειδικά τον πρόεδρό του κύριο Μαρτίνη, ζητώντας, παράλληλα, το διορισμό νέας, χρηστής, διοίκησης, αλλά και την έναρξη κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας για το θέμα αυτό.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

«Κυρία Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, όλοι μίλησαν για ένα σκάνδαλο, ένα σκάνδαλο κολοσσιαίων διαστάσεων, αλλά δεν μίλησαν για τους υπευθύνους αυτού του σκανδάλου. 
Και υπεύθυνος για αυτό το σκάνδαλο δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Μαρτίνη, ο οποίος δημιούργησε αυτό το νοσοκομείο, το οδήγησε στο γκρεμό και σήμερα με διαφόρους τρόπους προσπαθεί να ξεφύγει των ευθυνών της κολοσσιαίας κακοδιαχείρισης της οποίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος. 
Διόρισε κατά σειρά πολλούς διευθύνοντες συμβούλους, ακατάλληλους, με υπέρογκες αμοιβές, με μπόνους, υπέρογκες αμοιβές για τον ίδιο, παροχές από το νοσοκομείο, τεθωρακισμένα αυτοκίνητα, πολυτελείς διακοπές, συνοδευτικά αυτοκίνητα με τα οποία μετακινείται, προσωπική φρουρά. Επίσης, αξιοποίησε το νοσοκομείο ως μέσο δικής του προσωπικής προβολής, αλλά και δικής του προσωπικής προστασίας, καταρτίζοντας συμβάσεις πολύ εκλεκτικές. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ειδικές συμβάσεις για παροχή ειδικών εκπτώσεων με τα Ταμεία των δικαστικών, των υπαλλήλων των δικαστηρίων, των αποστράτων αξιωματικών της αστυνομίας και βέβαια των δημοσιογράφων.
  Κύριε Υπουργέ, όσο διατηρεί η διοίκηση του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού την παρούσα μορφή της σαν διοικητικό συμβούλιο, αλλά ιδιαίτερα το «Ερρίκος Ντυνάν», όσο διατηρεί τον κ. Μαρτίνη μέσα στα όργανά του, το μόνο που θα γίνεται είναι να χρεώνεται ο ελληνικός λαός εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Και απορώ γιατί δεν έχετε μέχρι τώρα επιδείξει το θάρρος να διορίσετε μία χρηστή διοίκηση, μία διοίκηση που θα βάλει ένα τέρμα σε αυτή την κατρακύλα, την οποία θα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Τα 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου σωρευμένων χρεών και ζημιών πληρώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι που έχουν να δουν μισθό στην τσέπη τους κοντά στον ένα χρόνο. 
Και δεν καταλαβαίνω πώς δεν έχει ξεκινήσει μία σε βάθος έρευνα και δεν υπάρχουν υπεύθυνοι για τα 11 εκατομμύρια επιταγών που είναι σφραγισμένα στον «Τειρεσία». Δεν καταλαβαίνω πώς κωφεύουμε τόσο καιρό απέναντι στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ο οποίος ήρθε, έκανε επίσκεψη στην Ελλάδα, είδε όλους τους αρμόδιους, είπε ότι δεν μπορώ να συνεχίσω να έχω στα μέλη μου τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει διαχειριστική επάρκεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και όμως από την τελευταία τους επιστολή δεν έχουμε δει τίποτα να συμβαίνει, σαν να μην ήρθε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, του οποίου η Ελλάδα είναι από τα αρχαιότερα μέλη, από τα πρώτα μέλη. Πρέπει, λοιπόν, να πάρει σοβαρά υπόψη όλες αυτές τις καταγγελίες. 
Εγώ θέλω να σας είμαι πάρα πολύ ειλικρινής. Βοά ο Τύπος, τουλάχιστον μερίδα του Τύπου. Η πλειοψηφία του Τύπου αποσιωπά λόγω των ειδικών προνομίων που απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Όταν ο ΕΔΟΕΑΠ πληρώνει 3η θέση, όλοι φιλοξενούνται σε σουίτες. Και αυτό έχει κοστίσει ήδη στα λειτουργικά του νοσοκομείου. Η ζημία είναι άνω των 35 εκατομμυρίων με 40 εκατομμυρίων για όλα αυτά τα ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις κ.ο.κ. 
Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος. 
Χαίρομαι που άκουσα από τη ΔΗΜΑΡ, παρ’ ότι δεν άκουσα να αναφέρεται το όνομα του κ. Μαρτίνη, να αναφέρεται στην ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Εγώ, θα έλεγα ότι αυτό θα έπρεπε να ήταν μια επείγουσα εισαγγελική έρευνα. Κατεπείγουσα, με εντολή σας, κύριε Υπουργέ. Αύριο το πρωί να στείλετε όχι μόνο την έκθεση του καθηγητή, του κ. Λιαρόπουλου, που έχει αναλάβει την τακτική δικαιοσύνη, αλλά και να προχωρήσετε και σε κάτι άλλο: Στον άμεσο διορισμό μιας άλλης διοίκησης. 

Ποιες είναι οι οικονομικές λύσεις για το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν που μπορούν να είναι πλέον επωφελείς; Δεν υπάρχουν. Περιουσία 10 δισεκατομμυρίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που είχε συλλέξει με δωρεές και εισφορές δαπανήθηκαν για να δημιουργηθεί το καλύτερο και πιο άρτια εξοπλισμένο νοσοκομείο της χώρας. Σε αυτά τα 10 δισεκατομμύρια δραχμές έχουν προστεθεί περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ χρέη. Στη Μαρφίν είχαν φτάσει 88, τώρα μπορεί να έχουν εκτοξευτεί άνω των 100, μόνο και μόνο για την κατασκευή, χώρια οι προμηθευτές, χώρια το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. 

Να ξέρετε, κύριε Υπουργέ, κάτι. Μιλώ σαν Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που στηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά δεν πρόκειται να σας δώσω τη στήριξή μου σε καμία άλλη παράταση, ρύθμιση ή οτιδήποτε άλλο που θα αθωώνει αυτήν την εγκληματική διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και θα βγάζει από τη φυλακή αυτόν ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα χρέη του νοσοκομείου τα οποία διαχειρίστηκε. Είμαι ξεκάθαρος! Διότι τα λεφτά είναι πολλά για να τα φορτώσουμε πάλι στον Έλληνα φορολογούμενο και συνταξιούχο, ο οποίος μάτωσε για 300 εκατομμύρια ευρώ. Μάτωσε! Και ματώσαμε και όλοι πολιτικά για να του πούμε ότι είναι αναγκαία αυτή η περικοπή. Σήμερα, κλείνουμε τα μάτια σε ένα τεράστιο σκάνδαλο.
 Κύριε Υπουργέ, όχι μόνο σας τιμώ, αλλά εκτιμώ και την τιμιότητά σας. Θέλω να οπλίσω την αποφασιστικότητά σας, την οποία ξέρω ότι έχετε, για να ξεκαθαρίσετε αυτήν την κατάσταση σύντομα, άμεσα, χθες. Είναι ντροπή για τη χώρα, είναι ντροπή να ζητήσουμε από τους έλληνες φορολογούμενους να καλύψουν τα χρέη μιας αισχρής διοίκησης. 

Ευχαριστώ πολύ.
»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου