Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

«Ασκήστε πίεση στους Τούρκους»


Μετά την άρση του 30ετούς απορρήτου των βρετανικών αρχείων, δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή του Ανδρέα Παπανδρέου στον Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981, με την οποία ζητεί να ασκήσουν πίεση οι ΗΠΑ στην Τουρκία για το θέμα της Κύπρου. Το θέμα δημοσιεύει σήμερα το CNN Turk.
Η επιστολή έχει ως εξής:

«Σκέφτομαι πολύ σοβαρά την επιλογή της αποχώρησης από το ΝΑΤΟ ή τουλάχιστον από το στρατιωτικό του σκέλος. Εκτός αυτού, δε θέλω ούτε τις βάσεις σας στη χώρα μου. Παρά ταύτα, αν ασκήσετε πίεση στην Τουρκία για το θέμα της Κύπρου και του Αιγαίου τότε ενδεχομένως να αντιστραφεί η κατάσταση και να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας.». Η κύβερνηση του ΠΑΣΟΚ τότε θεωρούσε πως ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι οι χώρες του συμφώνου της Βαρσοβίας αλλά η Τουρκία.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν περάσει μία περίοδο μεγάλης έντασης από το 1974 μέχρι το 1980 όταν και άρχισε μια προσπάθεια ευρέσεως λύσης στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Η προσπάθεια αυτή διεκόπη μετά από απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε δηλώσει πως «θα ξανασυνομιλήσουμε με την Τουρκία όταν αυτή αποσύρει τους στρατιώτες της από την Κύπρο.».
Επίσης, ο Παπανδρεόυ είχε καταστήσει σαφές πως δε θα μπει σε καμία διαπραγμάτευση με την Τουρκία για ζητήματα που αφορούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου