Τρίτη 10 Απριλίου 2012

«Κλείδωσε» η ημερομηνία των εκλογών

Tην Μεγάλη Τετάρτη πρόκειται να ανακοινωθεί η 6η Μαΐου ως ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών (πολύ λίγες πιθανότητες υπάρχουν πλέον για την 13η Μαΐου) μετά από συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και την ανακοίνωση για τη διάλυση της Βουλής.
 

Το Μαξίμου βρίσκεται πλέον ήδη σε τροχιά εκλογών, διαψεύδει εδώ και ημέρες επισήμως τις διάφορες φήμες περί αναβολής ή μετάθεσης όλα όμως δείχνουν ότι ο σχεδιασμός έχει προχωρήσει και όλα είναι έτοιμα για να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι αν το κλείσιμο της Βουλής αναβληθεί για αργότερα από την Μεγάλη Τετάρτη -έστω και ένα εικοσιτετράωρο κατά πολλούς- οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα στις 13 Μαΐου. 

Σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου πάντως, που έχουν πλέον αποσυνδέσει πλήρως τη διαδικασία του PSI από την ημερομηνία των εκλογών – αναμένουν μόνο το κλείσιμο και της τελευταίας νομοθετικής εκκρεμότητας που σχετίζεται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, παραπέμποντας αφενός στη Βουλή για την ημερομηνία που θα κλείσει, λέγοντας ότι «η ανακοίνωση των εκλογών είναι θέμα της Βουλής». 

Παράλληλα, ωστόσο αναζητούν και τον «εθνικό λόγο» για τον οποίο με βάση τη συνταγματική πρόβλεψη οι εκλογές θα προκηρυχθούν πρόωρα και αυτός σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να είναι ο «κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη» και η ανάγκη «σωτηρίας της χώρας». 

Στα κομματικά επιτελεία πάντως δεν υπάρχει πλέον ανησυχία για το θέμα και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα και τη δυνατότητα ή όχι σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης. 

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της ανάληψης μετεκλογικού ρόρλου από τον Λουκά Παπαδήμο. Την άποψη ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πρέπει να έχει ρόλο την επομένη των εκλογών εξέφρασε ανοικτά ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, με το επιχείρημα ότι η χώρα θα συνεχίσει τη μάχη για την οποία εκλήθη ο κ. Παπαδήμος από το εξωτερικό και μετά τις εκλογές. 

Ένα βήμα περισσότερο προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος ο οποίος ερωτηθείς για το αν ο κ. Παπαδήμος ήταν καλός πρωθυπουργός απαντά ότι ο κ. Παπαδήμος τα πήγε άριστα, ότι ήταν ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός και ότι «αναδείχθηκε μέσα από εφεδρείες που υπάρχουν ακόμη». 

Προκαλεί αίσθηση η φράση του κ. Πάγκαλου – ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος στις εκλογές - ο οποίος όταν ερωτάται για το αν ο κ. Βενιζέλος είναι καλός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τόσο… ενθουσιώδης: «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι μία σημαντική προσωπικότητα. Κάθε αρχή, κάθε εξουσία έχει και τις δικές της απαιτήσεις».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου