Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Η “Αραβική Άνοιξη”… τελείωσε


Για όσους εξακολουθούν να έχουν ψευδαισθήσεις για τις πραγματικές στοχεύσεις της «Αραβικής Άνοιξης», της εξέγερσης δηλαδή των λαών αραβικών κρατών που οδήγησαν στην ανατροπή καθεστώτων τα οποία βρίσκονταν στην εξουσία επί πολλές δεκαετίες, η διεθνής πραγματικότητα αφιερώνει την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ομάρ Σουλεϊμάν για την προεδρία της Αιγύπτου, στις εκλογές του Μαϊου.

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν υπήρξε επί σειρά πολλών ετών ένας από τους πλέον στενούς και εξ απορρήτων συνεργάτες του Χόσνι Μουμπάρακ, που λίγο πριν ξεσπάσει η τελική επίθεση για την ανατροπή του, στις αρχές του 2011, ο έκπτωτος σήμερα «φαραώ» της πολιτικής ζωής της Αιγύπτου, του παραχώρησε ουσιαστικά την εξουσία, χρίζοντάς τον αντιπρόεδρο.
Σήμερα, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητά του, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ο Σουλεϊμάν δείχνει ότι οι στρατιωτικοί οι οποίοι διαδέχτηκαν το καθεστώς Μουμπάρακ, αποτέλεσαν απλώς τη γέφυρα για τη συνέχισή του. Ο ίδιος άλλωστε υπήρξε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας επί ηγεσίας Μουμπάρακ, κάτι που σημαίνει ότι γνώριζε τι συνέβαινε στην Αίγυπτο, και είχε σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τα εγκλήματα που βαρύνουν τον πρώην πρόεδρο.
Σύμφωνα με τηλεγραφήματα του «Wikileaks», που είχαν δει στο παρελθόν το φως της δημοσιότητας, ο Ομάρ Σουλεϊμάν αποτελεί το εκλεκτό του Ισραήλ, καθώς και τον πιο προνομιακό συνομιλητή των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω της CIA. Και μια πιθανή εκλογή του θα σημάνει την επιστροφή της Αιγύπτου σε πολιτικό… φθινόπωρο, αν όχι βαρύ χειμώνα.
Διαψεύδοντας οικτρά όσους πίστευαν ότι η «Αραβική Άνοιξη» ήταν μια επανάσταση του λαού… για τον λαό. Που στόχευσε στο να αποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι ψευδαισθήσεις τελείωσαν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου