Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Γιούνκερ: "Με ανησυχεί το γερμανικό χρέος"


Η κρίση βαθαίνει και μαζί ο διχασμός στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Ενδεικτική η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε γερμανική εφημερίδα ότι το ύψους του γερμανικού χρέους είναι υψηλότερο από της Ισπανίας, αποκαλώντας το «ανησυχητικό». Χαρακτηρίζει δε «καταστροφική» πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε συνέντευξη στην General Anzeiger  της Βόννης ο κ. Γιούνκερ άφησε αιχμές κατά του Παρισιού και του Βερολίνου λέγοντας ότι οι χώρες που διαχειρίζονται την κρίση στην Ευρωζώνη φέρονται ωσάν οι ίδιες να μην αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

«Εγώ θεωρώ ότι το γερμανικό χρέος είναι ανησυχητικό, καθώς είναι υψηλότερο από της Ισπανίας, ωστόσο κανείς εδώ (στη Γερμανία) δεν θέλει να το παραδεχτεί», τόνισε.

«Είναι βολικό να λέμε ότι οι άνθρωποι του Νότου είναι τεμπέληδες, ενώ οι Γερμανοί ιδρώνουν, ωστόσο αυτό δεν είναι αληθές» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Γερμανία «είναι η ατμομηχανή της Ευρωζώνης» και ότι αν πέσει, «δεν θα γίνει εφικτό να αποκατασταθεί».

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο αυτή τη στιγμή και ότι πιθανή έξοδος της χώρας από το ευρώ συνιστά «καταστροφικό σενάριο», καθώς θα επέστρεφε σε μία δραχμή υποτιμημένη κατά 60% ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ομολογία αποτυχίας έκανε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λέγοντας ότι «οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη δεν είχαν τα επιδιωκώμενα αποτελέσματα» καθώς - όπως είπε - η ύφεση μεγαλώνει, η κατανάλωση μειώνεται και η ανεργία επιδεινώνεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, η οποία παραδέχτηκε ότι «η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη δώσει επαρκή απάντηση στην κρίση» και επανέλαβε το αίτημα για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Η κρίση αγγίζει τον πυρήνα της Ευρωζώνης

Οι δηλώσεις Γιούνκερ για το γερμανικό χρέος έρχονται στη δημοσιότητα την ημέρα που ο Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση πέντε γερμανικών τραπεζών και ενώ η κρίση προχωρά προς τον πυρήνα της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού να εκτοξεύεται για τη Γαλλία και την Ισπανία.

Στην σκιά των εξελίξεων ευρωπαίοι αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ανώνυμες πηγές εξετάζουν την πιθανότητα να δανείζεται το ΔΝΤ από την ΕΚΤ, ώστε να στηρίξει Ιταλία και Ισπανία αν παραστεί ανάγκη, ωστόσο η Γερμανία στυλώνει τα πόδια.

Στην Ελλάδα η τρόικα

Εν αναμονή της έκτης δόσης παραμένει στο μεταξύ η Ελλάδα, η οποία περιμένει την Παρασκευή την άφιξη της τρόικας και με αιχμή του δόρατος του ελέγχου τον προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος θα λάβει το «πράσινο φως» από το υπουργικό Συμβούλιο για να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου