Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Το παγκόσμιο ρεκόρ της Coca Cola 3E

Η γεωγραφική διασπορά των πωλήσεων της Coca Cola 3E «γλίτωσε» την εταιρεία από τον κύκλο των υποβαθμίσεων που υπέστη η αξιολόγηση της Ελλάδας, επισημαίνει η Moody’s. Όπως εξηγεί ο οίκος, η διαφορά ανάμεσα στην αξιολόγηση της Coca Cola 3E (που διαμορφώνεται στο Α3 με σταθερές προοπτικές) και εκείνη του ελληνικού κράτους (στο Ca) είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται παγκοσμίως έξω από τον χρηματοοικονομικό κλάδο. «Με δεδομένο ότι η εταιρεία παράγει λιγότερο από το 10% των εσόδων της στην ελληνική αγορά, η εξάρτησή της από τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα είναι περιορισμένη», αναφέρει η Moody’s.


Η διοίκηση της εταιρείας σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη σε αναλυτές της αγοράς, τόνισε ότι θα συνεχίσει να εστιάζει στην ποιότητα και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει την πολιτική αυστηρού ελέγχου του κόστους. Η διοίκηση ήταν αισιόδοξη για τον στόχο της για καθαρές ταμειακές ροές 1,6 δις ευρώ και επενδύσεις 1,5 δις ευρώ στην περίοδο 2011-13.



Στο 2ο τρίμηνο, η απόδοση τους όγκου πωλήσεων ήταν καλή, με την κατηγορία ανθρακούχων αναψυκτικών να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη με αύξηση του μεριδίου αγοράς σε 23 από τις 28 χώρες. Τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου ήταν λίγο χαμηλότερα των εκτιμήσεων της εταιρείας στις αναδυόμενες αγορές, ενώ επηρεάστηκαν αρνητικά και από τις ισοτιμίες.

Το πρόγραμμα μείωσης κόστους προχωράει με βάση τα σχέδια και η αύξηση στις τιμές πρώτων υλών κινήθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η οποία επανέλαβε την πρόβλεψη της για χαμηλό διψήφιο ρυθμό αύξησης των τιμών πρώτων υλών στο έτος. Αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, η διοίκηση είπε ότι θα ισχύσει για όλα τα προϊόντα της εκτός του μεταλλικού νερού, ωστόσο πιστεύει ότι οι καταναλωτές έχουν ήδη μειώσει την κατανάλωση τους και δεν θα επηρεάσει τόσο άμεσα. Η αύξηση της τιμής θα περάσει στους καταναλωτές.


Στο τρέχον τρίμηνο, οι αναλυτές αναμένουν αδύναμη απόδοση στις αγορές της Πολωνίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας και Ελλάδας, ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν να συγκριθούν με ένα δυνατό αντίστοιχο του 2010 τρίμηνο λόγω του καύσωνα πέρυσι.
Οι αναλυτές εκτίμησαν πως η Coca Cola 3E ανακοίνωσε αποτελέσματα 2ου τριμήνου σχετικά αδύναμα, ωστόσο αυτά ήταν καλύτερα των προσδοκιών τους σε επίπεδο όγκου πωλήσεων στις αναπτυσσόμενες αγορές και χαμηλότερα σε κόστη αναδιάρθρωσης.

Η Coca-Cola σχεδιάζει επενδύσεις μαμούθ 3 δις δολ. στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, η Coca-Cola σχεδιάζει να επενδύσει 3 δις δολάρια περίπου στη Ρωσία την επόμενη πενταετία στο πλαίσιο της στρατηγικής να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στην ταχέως αναπτυσσόμενη και πολυπληθή χώρα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μουχτάρ Κεντ. Η Coca-Cola λειτουργεί αυτήν τη στιγμή από κοινού με την ελληνική συνέταιρό της, την Coca-Cola Hellenic , 17 εργοστάσια στη Ρωσία. «Το σχέδιο μας απαιτεί να επενδύσουμε κοντά στα 3 δις δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια. Οπως βλέπετε, αυξάνουμε σημαντικά τις επενδύσεις» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Κεντ. Η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών στον κόσμο έχει επενδύσει 3 δις ευρώ περίπου στη ρωσική αγορά από τις αρχές του ’90.

Τα νέα επενδυτικά σχέδια του αμερικανικού κολοσσού έρχονται έναν περίπου χρόνο μετά την κίνηση της ανταγωνίστριας PepsiCo να εξαγοράσει τη ρωσική εταιρεία χυμών και γαλακτοκομικών Wimm-Bill-Dann προς 6 δις δολάρια περίπου
, εκτός της Lebedyansky που κατείχε ήδη. H Coca-Cola έχει προχωρήσει σε δύο μικρού μεγέθους εξαγορές στη Ρωσία. Η πρώτη ήταν η εξαγορά της Multon μέσω της Coca-Cola Hellenic το 2005 και η άλλη της Nidan το 2010. Παρά το μικρό μέγεθος των δύο αυτών εταιρειών, το μεγαλύτερο μέρος της οργανικής ανάπτυξης της εταιρείας προέρχεται από τη Ρωσία.

«Αυτό που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι χρειαζόμαστε να επενδύσουμε σήμερα για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορούμε να εκμεταλλευθούν όλη αυτή την ανάπτυξη που θα υπάρξει εκεί αύριο»
δήλωσε και πάλι ο Κεντ ο οποίος επίσης είπε ότι ενδεικτικά των υψηλών περιθωρίων ανάπτυξης της ρωσικής αγοράς σε σχέση με τη Βόρεια Αμερική και κάποιες άλλες ώριμες αγορές, όπως η Δυτική Ευρώπη και η Ιαπωνία, είναι η χαμηλή κατά κεφαλήν κατανάλωση, ο μεγάλος πληθυσμός και οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας.

«
Το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 97% ζει εκτός των ΗΠΑ, έτσι λοιπόν οι αναδυόμενες αγορές όπου ζει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα αποτελέσουν μεγαλύτερη δύναμη» διευκρίνισε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου