Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Εργασιακή εφεδρεία χωρίς απολύσεις προτείνει η ΝΔ



Την πρότασή της για την εργασιακή εφεδρεία ανέπτυξε σήμερα η ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί μείωση του προσωπικού του δημοσίου τομέα και οικονομικά οφέλη, χωρίς να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.Την πρόταση παρουσίασε ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, λέγοντας ότι ο συνδυασμός της εφεδρείας με το πάγωμα των προσλήψεων θα αποφέρει περισσότερα από 11 δις ευρώ για τα επόμενα

τρία χρόνια, σε σύγκριση με την πρόταση της κυβέρνησης, που θα μειώσει το έλλειμμα μόλις κατά 9 δισ. ευρώ με χιλιάδες απολύσεις. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης και ο Χ. Λαζαρίδης καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι πρώτα απέρριψε την πρότασή τους και στη συνέχεια την κακοποίησε και από ένα θεσμό για την αποφυγή των απολύσεων, την μετέτρεψε σε προθάλαμο των απολύσεων.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ προβλέπεται:

- Για όσους είναι πάνω από τα 50 εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός αν βρoυν δουλειά αλλού
- Για όσους είναι μεταξύ 40-50 εφεδρεία για δύο τριετίες
- Και για όσους είναι μεταξύ 30-40 μία τριετία.

Για όσους απολυθούν με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, η ΝΔ υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει να πείσει την Τρόικα να επανεξεταστεί το θέμα με βάση τη δική της πρόταση, που έχει μικρότερο κόστος.

Η ΝΔ εκτιμά ότι για τους 30.000 εφέδρους υπό απόλυση θα πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 158 εκατομμυρίων ευρώ τον επόμενο χρόνο, ποσό που δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός.

Αντίθετα υποστηρίζει ότι με τη δική της πρόταση οι οικονομίες θα είναι μεγαλύτερες. Ειδικότερα -λέει η ΝΔ- για έναν εργαζόμενο με βασικό μισθό 1.100 ευρώ, η δική της πρόταση συνεπάγεται μείωση συνολικού κόστους για το Δημόσιο κατά 260 ευρώ το μήνα, ενώ η αντίστοιχη της κυβέρνησης φέρνει μείωση της τάξης των 166 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και 208 ευρώ για τον δεύτερο.

Όσοι βγουν στην εφεδρεία με το σχέδιο της ΝΔ θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και εισφορές στα Ταμεία, ενώ θα διατηρήσουν και κάποιο επίπεδο κατανάλωσης.

Αντίθετα, όσοι γνωρίζουν πως θα απολυθούν θα μειώσουν δραστικά την κατανάλωσή τους, ενώ όταν απολυθούν φυσικά και δεν θα πληρώνουν ούτε φόρο εισοδήματος ούτε εισφορές, ενώ το κράτος θα αναγκαστεί να τους καταβάλει και επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο.

Στόχος της ΝΔ είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 4 δισ. το χρόνο για τα πέντε επόμενα χρόνια, αλλά και η μείωση του Δημοσίου κατά 230.000 εργαζόμενους, αφού στην πρόταση υπάρχει ρητή αναφορά για πάγωμα των προσλήψεων.

Οι απολύσεις θα προκαλέσουν και έμμεση επιβάρυνση στην οικονομία, αφού θα επιφέρουν μείωση της κατανάλωσης, μεγαλύτερη ύφεση και κατά συνέπεια θα υπάρξουν περισσότερα λουκέτα και απολύσεις και στον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου