Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Αυστρία: Βρέθηκε ρωμαϊκή σχολή μονομάχων μεγαλύτερη από του Κολοσσαίου...



Την μεγαλύτερη στον κόσμο σχολή μονομάχων, ακόμα κι από εκείνης στο Κολοσσαίο της Ρώμης, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στα ερείπια της αρχαίας πόλης Καρνούντουμ, στη σημερινή αυστριακή πόλη Πετρονέλ. Στο Καρνούντουμ είχε πραγματοποιηθεί η "Σύνοδος των Αυγούστων" στην οποία αναδείχθηκε Καίσαρας ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος Χριστιανός Αυτοκράτορας. Στην πόλη πραγματοποιείται εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες το ομώνυμο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου. 


Μια «λευκή κηλίδα» σε μια αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού πάρκου στο Καρνούντουμ ήταν το στοιχείο που οδήγησε στην εντατικοποίηση των ερευνών με τη χρήση των πλέον σύγχρονων μηχανημάτων ραντάρ εδάφους, σύμφωνα με τον...


διευθυντή του αρχαιολογικού τμήματος του διεθνώς γνωστού Ινστιτούτου Λούντβιχ Μπόλτσμαν, Βόλφγκανγκ Νόιμπαουερ.

Από τις τρισδιάστατες φωτογραφίες, στις οποίες εμφανίζονται και λεπτομέρειες του εσωτερικού ενός κτιρίου με μοναδική ευκρίνεια, οι επιστήμονες, συγκρίνοντας με ανάλογη σχολή στην Πομπηία, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρωμαϊκή σχολή μονομάχων, που έχει εντοπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα.


Η σχολή δεν πρόκειται προς το παρόν να ανασκαφεί όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας αλλά η «πρόσβαση» στο ευρύ κοινό θα γίνεται με εικονική παράστασή της, μέσα από ένα τρισδιάστατο μοντέλο. 


Το Καρνούντουμ, όπου για ένα διάστημα είχε την έδρα του ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, μαθητής του Ηρώδου του Αττικού, είχε γνωρίσει την άνθησή του τον δεύτερο μ.Χ. αιώνα, από τον οποίο χρονολογούνται και τα ερείπια των δύο ρωμαϊκών θεάτρων του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου