Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

«Τελειώνετε με τους ΧΥΤΑ» λέει η Κομισιόν

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές επιταγές και δεν έχει ακόμη, ως όφειλε, κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες τα σχέδιά της για τη διαχείριση απορριμμάτων (η προθεσμία έληξε στις 12 Δεκεμβρίου 2010), η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την επίλυση του θέματος.


Επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και ανάκτηση ενέργειας, είναι η τρίπτυχη επιταγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα προκειμένου η Ελλάδα να διώξει από πάνω της τη μέθοδο ταφής των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ και στους ΧΥΤΥ και να στραφεί σε άλλες επιλογές διαχείρισης αποβλήτων.

Συμφώνα με την απάντηση του επιτρόπου Περιβάλλοντος, Γιανς Ποτότνικ, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, η Ελλάδα προβαίνει σε υγειονομική ταφή έως και του 82% των αστικών αποβλήτων, ανακυκλώνει το 17 και κάνει λίπασμα το 2%, ενώ δεν πραγματοποιείται ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα. 

Αντίστοιχα στην Ευρώπη των «27», το 37% των σκουπιδιών θάβεται, το 24% ανακυκλώνεται, το 18% λιπασματοποιείται και το 20% αποτεφρώνεται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου