Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Επίδειξη δύναμης από τη Βρετανία στην Ισπανία για το Γιβραλτάρ

Οι τόνοι δε λένε να πέσουν και οι προκλήσεις συνεχίζονται - Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό στέλνει στο Γιβραλτάρ για τέσσερις μήνες έναν μικρό στόλο - Ραχόι: Η Ισπανία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της...

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισπανία, με «πεδίο βολής» το Γιβραλτάρ, που ανήκει στη Βρετανία.

Αυτή τη φορά, η Βρετανία ασκεί πιέσεις στην ισπανική κυβέρνηση καθώς όπως έγινε γνωστό, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό (Royal Navy) στέλνει στο Γιβραλτάρ και για τέσσερις μήνες έναν μικρό στόλο.




Για την ακρίβεια πρώτα θα πλεύσει προς το Γιβραλτάρ μια μικρή δύναμη από φρεγάτες και αντιτορπιλικά, αποτελούμενη από τα HMS Westminster, RFA Lyme Bay και HMS Montrose, ενώ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας προγραμματίζονται και άλλες αποστολές πλοίων με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Illustrius. Συνολικά στην περιοχή θα καταπλεύσουν ένα αεροπλανοφόρο, 10 αντιτορπιλικά, 2 φρεγάτες και αρκετά πλοία εφοδιασμού και υποστήριξης.



Μάλιστα ήδη η όλη επιχείρηση έχει αποκτήσει κωδική ονομασία, είναι πια η “Επιχείρηση Cougar”, με επικεφαλής τον Ναύαρχο Paddy McAlpine.



Από την πλευρά τους, οι Ισπανοί δεν έχουν υποχωρήσει στην πρόθεσή τους να επιβάλουν «τσουχτερά διόδια» στα σύνορα με το Γιβραλτάρ, ενώ σημειώνονται και διάφορα περιστατικά με πλοία που παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα του βράχου που ανήκει από την περίοδο της αποικιοκρατίας στους Ισπανούς.



Να σημειωθεί ότι η μάχη για την κυριαρχία του Γιβραλτάρ -για την οποία η Βρετανία έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να κάνει συμβιβασμούς- ξεκίνησε και πάλι τον περασμένο μήνα όταν πλοία με εντολή από τις αρχές του Γιβραλτάρ έριξαν συμπαγείς ογκόλιθους από σκυρόδεμα μέσα στη θάλασσα για να δημιουργήσουν έναν ύφαλο για τα ψάρια στην είσοδο της Μεσογείου.



Αμέσως η Ισπανία έσπευσε να παρατηρήσει ότι ο ύφαλος θα μπλοκάρει τα αλιευτικά της σκάφη και ανταπέδωσε το «χτύπημα» με σκληρότερους και πιο επισταμένους συνοριακούς ελέγχους, προκαλώντας καθυστερήσεις ως και έξι ωρών μέσα σε συνθήκες αυξημένων θερμοκρασιών. 


Ραχόι: Η Ισπανία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο Γιβραλτάρ

Η Ισπανία προτίθεται να λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να υπερασπιστεί τα έννομα συμφέροντά της όσον αφορά το Γιβραλτάρ, διεμήνυσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. «Θα λάβουμε όλα τα έννομα και κατάλληλα μέτρα για να υπερασπισθούμε τα συμφέροντα των Ισπανών», δήλωσε ο Ραχόι μετά τη συνάντησή του για το θέμα αυτό με τον βασιλέα Χουάν Κάρλος στην Πάλμα της Μαγιόρκας, στις Βαλεαρίδες Νήσους.









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου