Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων

Δε θα ρισκάριζε ο Ομπάμα δήλωση στήριξης αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά - «Βλέπει» επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 - Βασικός στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013 - Έκκληση για επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες - «Όχι» του υπουργού σε μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης - Το 2013 θα πληρώσουμε το τελευταίο χαράτσι...

«Λάβαμε τη στήριξη που επιθυμούσαμε από τις ΗΠΑ» είπε ο υπουργός Οικονομικών κάνοντας την αποτίμησή του από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. 

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην πρωινή εκομπή του Mega, αφού χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τόνισε πως «συμπίπτουν οι απόψεις μας με τις ΗΠΑ». 

«Συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ με τη συνολική στάση της οικονομικής πολιτικής. Από μόνη της η λιτότητα δε φέρνει αποτελέσματα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, είναι πιστεύω αντιληπτό αυτό. Δεν λύνει τα προβλήματα της ευρωζώνης μόνο ό,τι κάνουν Πορτογαλία και Ελλάδα, πρέπει να αντιμετωπίσει και η ευρωζωνη τα βασικά της προβλήματα, πρώτον με τραπεζική ένωση, δεύτερον με οικονομική πολιτική που συνδυάζει ανάπτυξη και τρίτον με μια ενιαία αγορά χρέους» σημείωσε ο υπουργός.

Ο Πρόεδρος Oμπάμα δε θα έπαιρνε το ρίσκο μιας θετικής δήλωσης αν δεν πήγαινε καλά η ελληνική οικονομία, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα - Κάτω απο 5% η ύφεση το 2013

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι θα ανοίξει η σχετική συζήτηση όταν έρθει η ώρα. 

«Δε βλέπω μεγάλες συγκρούσεις ΗΠΑ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος αλλά έναν εποικοδομητικό διάλογο» δήλωσε σε άλλο σημείο ο Γιάννης Στουρνάρας υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να «πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013».

Σε ερώτηση αν θα ανασχεθεί η ύφεση, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι το τέλος του 2013 η χώρα θα οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα. Σαφώς υπάρχει φως στο τούνελ. Η ύφεση το 2013 θα είναι κάτω από το 5%».

Πάταξη φοροδιαφυγής

«Κάνουμε μια άνευ προηγούμενου εκστρατεία είσπραξης φόρων. Κλείνουμε μαγαζιά, περάσαμε νόμο για κατασχέσεις εισπράξεων ταμείου όταν είναι ένα μαγαζί κλειστό» τόνισε ο υπουργός.

Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014

«Ισχύει προηγούμενη δήλωσή μου για ανάπτυξη το 2014» δήλωσε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα είναι πολύ καλύτερος από αυτόν του 2013.

Για το θέμα της ρευστότητας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ -ΕΣΠΑ, διαρθρωτικά ταμεία- και είναι στο χέρι της Ελλάδας να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια.

Επιπλέον, η ΕΤΕπ έχει αρχίσει και δανειοδοτεί κλάδους της οικονομίας, μετά από 11 μήνες «που δεν έμπαινε ούτε ευρώ στην οικονομία, με ευθύνη και πολιτικών προσώπων». 

Έκκληση για εξωστρέφεια - Αντί να εξάγουμε γιατρούς μπορούμε να εισάγουμε χρόνια πάσχοντες

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται εξωστρέφεια για να καταστεί ανταγωνιστική, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε η επιχειρηματικότητα να στηριχθεί κυρίως με αύξηση εξαγωγών και υποκατάσταση εισαγωγών.

«Αντί να εξάγουμε γιατρούς μπορούμε να εισάγουμε χρόνια πάσχοντες» τόνισε ο υπουργός.

Έκκληση για επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών απήυθυνε έκκληση για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. «Αναγκαία αλλά όχι επαρκής συνθήκη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις» τόνισε ο κ. Στουρνάρας λέγοντας πως τα «περίπου 20 δισ. ευρώ που είναι κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες».

Δε θα γίνει «κούρεμα» καταθέσεων
«Μην ακούτε καταστροφολόγους που μιλάνε για "κούρεμα" καταθέσεων. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος» ξεκαθάρισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ σημείωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για έξοδο από το ευρώ. Όσον αφορά στο «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις τράπεζες, καθώς επαρκεί το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Απολύσεις - Κινητικότητα

Για την κινητικότητα είπε ότι οι αποχωρήσεις δεν γίνονται για να πάρουμε τη δόση. «Οι υποχρεωτικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα βελτιώσουν την ποιότητα του δημοσίου τομέα. Οι 15.000 που θα φύγουν το 2013 και το 2014 είναι άνθρωποι που έχουν τιμωρηθεί ή που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους για να έρθουν 15.000 άνθρωποι ικανοί» σημείωσε.

«Κάνω τη δυσκολότερη δουλειά πάνω στον πλανήτη»

Μίλησε και για τη δήλωση περί κόπωσης πολιτικών, λέγοντας ότι αν κάποιοι θέλουν να δουν φαντάσματα, δεν φταίει εκείνος και ξεκαθάρισε ότι δεν αναφερόταν σε Έλληνες πολιτικούς.

«Κάνω τη δυσκολότερη δουλειά πάνω στον πλανήτη όπως μου έχουν πει συνάδελφοι στο Eurogroup. Ωστόσο αισθάνομαι μια χαρά» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Χαράτσι

Όσον αφορά το χαράτσι στα ακίνητα, ο υπουργός τόνισε ότι θα το πληρώσουμε για τελευταία φορά το 2013, καθώς από το 20104 θα ισχύσει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. 

Αποδείξεις

Για τις αποδείξεις ο κ. Στουρνάρας είπε ότι γίνονται σκέψεις για κίνητρα, ωστόσο, είπε ότι αυτό το θέμα είναι δευτερευούσης σημασίας: «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αν δε ζητάμε απόδειξη, θα την πληρώσουμε διπλά στη συνέχεια».

Επίδομα θέρμανσης

Για το επίδομα θέρμανσης ή της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης είπε ότι δύσκολα μπορεί να μειωθεί ο ειδικός φόρος. Αντίθετα το θέμα του επιδόματος εξετάζεται, είτε με αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, είτε με απλούστερη διαδικασία για την είσπραξή του.

Για την άρση των πλειστηριασμών είπε ότι το θέμα μελετάται με «μεγάλη ευαισθησία» έναντι όσων δεν μπορούν αντικειμενικά να πληρώσουν.

«Άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς δεν θα έχουμε στεγαστική πίστη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν δάνειο».



http://www.protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου