Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Στη χώρα των «παραθύρων» για τους πλούσιους

Δευτέρα δεν έχω σκάφος, την Παρασκευή έχω. Αυτή είναι η μέθοδος που ακολουθούν, οι σκαφάτοι και όχι μόνο, για να αποφεύγουν την πληρωμή των τσουχτερών τεκμηρίων διαβίωσης.

Μπορεί οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι μισθωτοί των 586 ευρώ μικτά, να πληρώνουν τους φόρους τους δίνοντας και το τελευταίο ευρώ του οικογενειακού τους προϋπολογισμού, ωστόσο κάποιοι άλλοι, φροντίζουν, με τις ευλογίες του κράτους φυσικά, να φοροδιαφεύγουν προκλητικά.
Ο λόγος για όσους έχουν στην κατοχή τους σκάφη και πολυτελή αυτοκίνητα, οι οποίοι μπορούν μέσω παραθύρου του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος να παρακάμπτουν τους φόρους που τους αναλογούν.
Σύμφωνα με το capital.gr και τον δημοσιογράφο Σπύρο Δημητρέλη, στο άρθρο 31 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που αφορά στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης (τεκμήρια) ορίζεται ότι «Διάστημα μεγαλύτερο από δεκαπέντε (15) ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Τα ίδια εφαρμόζονται και σε περίπτωση ακινησίας ή ολοκληρωτικής καταστροφής του αυτοκινήτου από οποιαδήποτε αιτία». Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι αυτό που ισχύει για τα αυτοκίνητα ισχύει και για τα σκάφη αναψυχής, πλην των οριζόμενων για την παλαιότητα. Η παραπάνω διάταξη, η οποία είχε προστεθεί στον ΚΦΕ το 2010 έχει λειτουργήσει σαν παράθυρο προκειμένου να αποφεύγεται ή να μειώνεται κατά πολύ η τεκμαρτή δαπάνη για τα σκάφη αναψυχής αλλά και για τα ΙΧ μεγάλου κυβισμού.
Αυτό που πρακτικά γίνεται από πολλούς φορολογούμενους είναι να υποβάλουν στην αρμόδια εφορία κάθε Δευτέρα δήλωση ακινησίας και να προχωρούν στην άρση της κάθε Παρασκευή. Με αυτόν τον τρόπο το σκάφος αναψυχής και το ΙΧ εμφανίζεται να είναι σε κίνηση 12 ημέρες το μήνα (3 ημέρες κάθε εβδομάδας) και έτσι να μηδενίζεται η τεκμαρτή δαπάνη ή να περιορίζεται δραστικά ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που είναι το σκάφος ή το ΙΧ σε κίνηση. 
Οπότε διάστημα μικρότερο των 15 ημερών δεν λογίζεται μήνας, οπότε δεν προκύπτει τεκμαρτή δαπάνη. Με άλλα λόγια αποφεύγεται η φορολόγηση του ιδιοκτήτη του σκάφους με το τεκμήριο παρά το γεγονός ότι αυτός το χρησιμοποιεί κανονικά.
Κατά τα άλλα, σαν χώρα παλεύουμε για την πάταξη της φοροδιαφυγής... Εύγε!
ΑΓΓ.ΚΙΛ.


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/253180/sth-xwra-twn-parathyrwn-gia-toys-ploysioys#ixzz2Z8bZBqHO

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου