Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Από «ανεπτυγμένη» σε «αναδυόμενη» η ελληνική αγορά


Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Russel, που διαχειρίζεται κεφάλαια 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ακίνητη περιουσία, «υποβάθμισε» την Ελλάδα από ανεπτυγμένη αγορά σε αναδυόμενη.

Πρόκειται για «μια πρωτοφανή κίνηση που αντικατοπτρίζει την 'ατυχή οικονομική δίνη' της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει απειλήσει το μέλλον του ευρώ», αναφέρει η εφημερίδα Telegraph, η οποία δημοσίευσε το θέμα.
 
Η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Ελλάδα, την οποία χαρακτήριζε ως «ανεπτυγμένη αγορά» το 2001, βρίσκεται σε πορεία επαναταξινόμησης σε αναδυόμενη αγορά από το 2010, αφού απέτυχε στα επιχειρησιακά και μακροοικονομικά τεστ κινδύνου της Russell, όπως το κατά κεφαλήν εισόδημα, τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς και το επίπεδο του όγκου των συναλλαγών, οι οποίες καθορίζουν την οικονομική υγεία και το στάτους των χωρών.
 
Σε μια 10σελιδη έκθεση για τον υποβιβασμό της Ελλάδας, ο ανώτερος αναλυτής έρευνας της Russell, Ματ Λίστρα, δήλωσε: 

«Από τότε που η χώρα άρχισε να αποκαλύπτει τα μη βιώσιμα επίπεδα του δημόσιου χρέους της, το 2009, έχει μπει σε μια ατυχή οικονομική δίνη που κατά καιρούς έχει απειλήσει να διαλύσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση», ενώ πρόσθεσε ότι παρά τις αρκετές διασώσεις και τις προσπάθειες να αποφευχθεί μια οριστική ελληνική πτώχευση, «κάθε ευκαιρία στην ελληνική οικονομία εκθέτει πλέον σε εγγενώς υψηλότερους κινδύνους τους παγκόσμιους επενδυτές».
 
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα η είδηση έρχεται την ίδια στιγμή που αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιστρέφουν στην Αθήνα για να εκτιμήσουν τις επιδόσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός σχεδίου διάσωσης, καθώς η κυβέρνηση υποβαθμίζει την προοπτική των απολύσεων στον δημόσιο τομέα.
 
Η Ελλάδα που βρίσκεται στην έκτη χρονιά ύφεσης, έχει συμφωνήσει να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015 και να μειώσει το μισθολογικό κόστος, κυρίως μέσω της φθοράς: για κάθε 10 άτομα που θα φεύγουν, θα γίνεται μία νέα πρόσληψη.
 
Η Russell, στην έκθεσή της,  αναγνωρίζει ότι υποβιβάζοντας την Ελλάδα σε αναδυόμενη αγορά προκαλεί ερωτήματα γιατί δεν έπραξε το ίδιο και για την Πορτογαλία και την Ισπανία, δύο ακόμη χώρες της ευρωζώνης με προβληματικές οικονομίες. 

«Αν και οι δύο αυτές χώρες έχουν τα προβλήματά τους και ενώ δεν είναι απρόσβλητες από μια ενδεχόμενη αλλαγή στο στάτους κινδύνου, δεν έχουμε δει τον ίδιο βαθμό παρακμής, όπως έχουμε παρατηρήσει στην Ελλάδα - ούτε την ίδια αύξηση κινδύνου», ανέφερε η δήλωση. Να σημειωθεί πως η η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που υποβάθμισε η Russell από αναπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου