Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Στη δημοπρασία για τα «πατριωτικά ομόλογα» ο Μόντι μάζεψε 18 δισ. ευρώ


Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα είπατε; Θα θέλαμε. Στην πραγματικότητα, ούτε στο δαχτυλάκι δεν μοιάζουμε στους Ιταλούς. 18 δισ. ευρώ μάζεψε χθες ο Μόντι από τους ιταλούς πατριώτες κεφαλαιούχους και τους μικροαποταμιευτές. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στη χώρα, το spread καταρρέει. Στις 312 μονάδες έκλεισε χθες για το δεκαετές ιταλικό ομόλογο, στο χαμηλότερο σημείο από το Μάρτιο.
 

Ποιος Έλληνας πρωθυπουργός θα έβρισκε ανταπόκριση από τους καταθέτες της χώρας του που με το που άκουσαν τον όρο κρίση έσπευσαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους, συνήθως προϊόν εκτεταμένης φοροδιαφυγής στο εξωτερικό; Ο Μόντι το τόλμησε. 

Στην πρώτη τέτοια δημοπρασία, τον Μάρτιο, η έκδοση σημείωσε σημαντική επιτυχία και απέφερε 7 δισ. ευρώ. Η δεύτερη στο απώγειο της κρίσης τον Ιούνιο μόλις 1,7 δις. Η χθεσινή όμως έσπασε όλα τα ρεκόρ. 18 δισ. ζεστό χρήμα μπήκαν στα ταμεία του κράτους, αποδεικνύοντας ότι ο Μόντι είχε δίκιο, όταν αποφάσισε να απευθυνθεί στον πατριωτισμό και στην αίσθηση συμφέροντος των Ιταλών.  

Το μυστικό βρίσκεται στο ότι τα ομόλογα αυτά που φέρουν την κωδική ονομασία BTP Ιτάλια δεν έχουν όριο, η κυβέρνηση υποχρεούται να ικανοποιήσει τη ζήτηση στο σύνολο της. Τα ομόλογα είναι τετραετή, και αποδίδουν τόκο 2,55% συν την κάλυψη του πληθωρισμού. Μικροεπενδυτές, που θα τα κρατήσουν ως τη λήξη τους, επιβραβεύονται με ένα επιπλέον μπόνους ύψους 0,4%. Οι Ιταλοί μπορούν να αγοράσουν τα ομόλογα αυτά χωρίς προμήθεια μέσω Ιντερνετ, στην Τράπεζα τους αλλά και στο ταχυδρομείο.
  
Πάνω από όλα, η επιτυχία των «πατριωτικών ομολόγων» είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης στην πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας και στον ίδιο το Μόντι. Γιατί δεν ήταν μόνο οι μικροί αποταμιευτές που ενδιαφέρθηκαν για τα ομόλογα αυτά, τράπεζες, ασφαλιστικές και ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα απορρόφησαν πάνω από τη μισή έκδοση. Για την Ιταλία τα χρήματα ήρθαν στην κατάλληλη στιγμή. Τον μήνα αυτό πρέπει να καταθέσει 6 δισ. ευρώ στο μόνιμο μηχανισμό ESM.


Θέμης Δαγκλής


http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου