Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Προκαλεί ο Νταβούτογλου


«Γκριζάρει» εκ νέου ελληνικές βραχονησίδες και νησιά στο Αιγαίο η Άγκυρα, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θέτει με έμμεσο τρόπο θέμα κυριαρχίας για το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι και καθαρά ότι υπάρχουν θέματα με την κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων .

Μάλιστα  ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε  μάλιστα  απαιτείται διάλογος με την Αθήνα για αυτό και ότι γίνονται εργασίες σχετικά με το θέμα- προφανώς εννοεί τις υποβαθμισμένες και παγωμενες διπλωματικές επαφές.
Το θέμα αναδεικνύει η τουρκική εφημερίδα  Star με τον τίτλο « Η γειτονική χώρα έβγαλε στρατό στο Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι»  όπου γράφει ότι προέκυψε θέμα με την ...απόβαση στρατού από τους Έλληνες στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.

Αφορμή για την τοποθέτηση του κ.Νταβούτογλου με τις ανιστόρητες και προκλητικές αναφορές - που βεβαίως έχει ξαναπεί-  έδωσε νέα ερώτηση του εθνικιστή βουλευτή του MHP κ. Ερκάν Ακτσάϊ  που έχει ξαναπεί τις ...τρέλες του επικαλούμενος και τον Σουλειμαν τον Μεγαλοπρεπή.

 Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου στην απάντηση που έδωσε στην σχετική ερώτηση του βουλευτή, είπε  πως  γίνονται εργασίες σχετικά με το θέμα  και ότι στο Αιγαίο βιώνεται ένα πρόβλημα με την Ελλάδα αναφορικά με την κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων. Και ότι  δημιουργεί πρόβλημα το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα θαλάσσια όρια στο Αιγαίο με την Ελλάδα δεν οροθετήθηκαν με μια ισχύουσα συμφωνία. Ο Νταβούτογλου εφιστώντας την προσοχή στο ότι και η επίσημη στάση της Ελλάδας δείχνει ότι υπάρχει ένα τέτοιο θέμα , είπε:

« Η χώρα μας επιθυμεί τα προβλήματα αυτά στο σύνολό τους να βρουν λύση βάσει της ευθυδικίας , λαμβανομένων υπόψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας , με διάλογο».

Ο κ. Νταβούτογλου είπε πως η πολιτική που τηρείται για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου, όχι μόνο με την σημερινή κυβέρνηση, αλλά από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν τα προβλήματα αυτά, είναι μια κρατική πολιτική που υιοθετήθηκε από την αρχή και η οποία είναι υπεράνω κομμάτων. Ακόμα είπε ότι πιστεύουν πως το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης και ότι οι εργασίες γίνονται κατ αυτόν τον τρόπο με όλους τους κρατικούς θεσμούς μαζί.
Παλιότερα σε άλλη ερώτηση του ίδιου βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος  όπου είχε ισχυριστεί ότι το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι είναι τουρκικά εδάφη από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «για ορισμένες νησίδες και βραχονησίδες υπάρχει σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας, και η Τουρκία επιθυμεί λύση γι' αυτά». Ειχε προσθέσει και τότε πως η Τουρκία επιθυμεί να βρεθεί μόνιμη λύση γι' αυτά τα ζητήματα.
Πηγή: onalert.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου