Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Στα 13,5 δισ. «ανέβηκε» ο λογαριασμός των νέων μέτρων

Με εξοικονόμηση επιπλέον 2 δισ. ευρώ επί των 11,5 δισ. ευρώ θα αναχωρήσει για το Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως προέκυψε από την χθεσινοβραδινή συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου που δημοσιεύει το Έθνος για να προκύψει καθαρή εξοικονόμηση 11,5 δις ευρώ το πακέτο θα πρέπει να περιέχει επιπλέον μέτρα της τάξης των 2 δις ευρώ. 

Κι αυτό καθώς όπως έχει διαπιστωθεί από την αναλυτική μελέτη των προτεινόμενων μέτρων (μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις) αυτά θα φέρουν σημαντικές απώλειες φορολογικών εσόδων αλλά και εισφορών για τον προϋπολογισμό οι οποίες πρέπει να καλυφθούν.


Άλλωστε και η τρόικα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση ζητώντας το δημοσιονομικό όφελος μετά την αφαίρεση των αρνητικών επιπτώσεων που θα προκύψουν από την εφαρμογή των παρεμβάσεων να είναι 11,5 δις ευρώ. 

Έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στις 3 ή 5 Σεπτεμβρίου να έχει ετοιμάσει ένα ακόμη μεγαλύτερο πακέτο εξοικονόμησης δαπανών ώστε πάνω σε αυτό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Το πακέτο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που επικαλούνται τα «Νέα» της Τρίτης, θα βρίσκεται στις αποσκευές του κ. Σαμαρά κατά την επίσκεψή του σε Βερολίνο και Παρίσι, στο τέλος της εβδομάδας, ενώ θα παρουσιαστεί και στον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τετάρτη.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι η λίστα να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την Α.Μέρκελ, ως  «κλειδωμένη» υπόθεση και όχι ως μια εξαγγελία προθέσεων

Στο πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνονται τα εξής:
  • Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας.
  • Το ΕΚΑΣ θα κοπεί για τους κάτω των 65 ετών, ενώ στο πλαίσιο των εισοδηματικών κριτηρίων που θα ισχύσουν θα ληφθεί υπόψη και η ιδιοκατοίκηση.
  • Περικοπή σύνταξης ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.
  • Περικοπή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας (για όσους δημοσίους υπαλλήλους εξακολουθούν να τα λαμβάνουν).
  • Μείωση των μισθών όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2012 και θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα οι μάχιμοι ένστολοι.
  • Περικοπή του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για τα άλλα Ταμεία.
  • Μείωση των συντάξεων από 700 ευρώ και πάνω σε ποσοστά που κυμαίνονται από 2% έως 15%.
  • Περικοπές των δεύτερων και τρίτων συντάξεων, καθώς και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων.
  • Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων τους σε ποσοστά έως και 35%.
  • Κλείσιμο και συγχωνεύσεις οργανισμών και κάθε είδους φορέων του Δημοσίου (υπολογίζονται περίπου σε 50).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου