Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Σαμαράς: Θα φέρουμε αποτέλεσμα εάν ανασάνουμε - Μέρκελ: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο έλληνας πρωθυπουργός κλήθηκε να δώσει το πρώτο του επίσημο «τεστ» απέναντι στο Βερολίνο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και για την τήρηση των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο, ενώ δεν έθεσε ανοικτά το ζήτημα της επιμήκυνσης αλλά ζήτησε ένα περιθώριο από τη γερμανική πλευρά για «να ανασάνει η χώρα». Εξάλλου όπως έχει ήδη δηλώσει το θέμα θα το θέσει επίσημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Οκτώβριο.
 

Από την πλευρά της η γερμανίδα Καγκελάριος τήρησε αδιάλλακτη τη θέση της για τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων προκειμένου το Βερολίνο να βοηθήσει τη χώρα ενώ χαρακτήρισε ως θεμέλιο την έκθεση της τρόικας προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις του Βερολίνου. 

Συγκεκριμένα στη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η γερμανίδα Καγκελάριος λαμβάνοντας τον λόγο εξέφρασε τη χαρά της για την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά. 
Αναφερόμενη στη συνάντηση είπε ότι «πληροφορήθηκα από τον κ. Σαμαρά για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και είμαι σίγουρη ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει τα πάντα. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολες οι στιγμές για την Ελλάδα» είπε. 

Σύμφωνα με την ίδια «απαιτούνται πολλές θυσίες. Πέντε χρόνια ύφεσης είναι πολλά αλλά η Γερμανία θα στηρίξει την προσπάθεια της χώρας. Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ γιατί το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα. Είναι η βούληση της Ευρώπης.  Αυτός είναι ο οδηγός μου, μια ενωμένη Ευρώπη» τόνισε. 

Ωστόσο η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το Βερολίνο περιμένει την έκθεση της τρόικας η οποία όπως είπε θα αποτελέσει θεμέλιο για οποιεσδήποτε μελλοντικές αποφάσεις. 

Εξάλλου όπως είπε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη. «Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη. Πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» είπε η κ. Μέρκελ και τόνισε ότι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων σημαίνει ότι και η Ελλάδα μπορεί να περιμένει βοήθεια από τη Γερμανία. 
Μάλιστα σύμφωνα με την κ. Μέρκελ υπάρχουν ένα σωρό τομείς, όπως χαρακτηριστικά είπε, στους οποίους Ελλάδα και Γερμανία μπορούν να συνεργαστούν.  


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει τα δημοσίευματα που κατά καιρούς αναφέρονται στη χώρα μας αλλά και στη στάση της Γερμανίας, είπε ότι καθημερινά διαβάζει μια επισκόπηση του ελληνικού τύπου. Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή κυριαρχούν δύο πραγματικότητες: Η ελληνική βάσει της οποίας υπάρχουν πολλοί όροι που έχουν επιβληθεί στη χώρα και η γερμανική βάσει της οποίας το Βερολίνο έχει δώσει πολλά στην Ελλάδα αλλά τελικά δεν έχουν γίνει τα όσα συμφωνήθηκαν. «Πρέπει αυτές οι δύο πραγματικότητες να γίνουν μία» είπε η γερμανίδα Καγκελάριος εξηγώντας ότι αυτή είναι η αποστολή του Βερολίνου. «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε όλες τις γνώμες, ωστόσο πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες των άλλων» είπε. 


Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς είπε ότι είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τη γερμανίδα καγκελάριο. Η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Είμαι βέβαιος ότι η έκθεση της τρόικας θα σηματοδοτεί ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα φέρει αποτέλεσμα» είπε και τόνισε αποφασιστικά ότι «θα φέρουμε αποτέλεσμα». 

Παράλληλα όπως είπε «εξαλείφουμε δύο ελλείματα: Πρώτον το δημοσιονομικό και δεύτερον της αξιοπιστίας». Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμη είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και τόνισε ότι «είμαστε περήφανος λαός, δεν μας αρέσει να εξαρτώμαστε από δανεικά. Θα σταθούμε στα πόδια μας».

Εξάλλου όπως είπε δεν ζήτησε από την κ. Μέρκελ άλλα χρήματα, αλλά «αναπνοές σε αυτό το μακροβούτι που κάνουμε για να φτάσουμε στο στόχο μας». «Κανείς δεν περιμένει να λυθούν τα προβλήματα από το πρώτο βήμα, αλλά θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στο εξής» πρόσθεσε. 

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχει αναξιοποίητος πλούτος και τόνισε ότι η χώρα μας χρειάζεται μια ευκαιρία για ανάπτυξη. «Η Ελλάδα έχει πηγές που δεν έχει χρησιμοποιήσει, αυτές θα εκμεταλλευτούμε στο μέλλον» είπε και επανέλαβε ότι χρειάζεται περιθώριο για να ανακάμψουμε. 

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έξοδο της χώρας από το ευρώ ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας ότι «την ώρα που ένας λαός περνάει τόσες μεγάλες θυσίες, οι “τοξικές“ δηλώσεις - απ΄ όπου κι αν προέρχονται - μόνο κακό κάνουν». 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν αναγνωρίζει προσωπικές ευθύνες για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα απάντησε χαρακτηριστικά ότι «κανένας αναμάρτητος» και συνέχισε λέγοντας ότι «είμαι οικονομολόγος και κατ΄επέκταση τάσσομαι υπέρ της ανάπτυξης».  

«Είμαι αποφασισμένος να έλθουν σε πέρας όσα χρειάζονται για δημοσιονομική προσαρμογή» είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι στις άμεσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι να δοθεί ένα τέλος σε προβλήματα - μάστιγες όπως η φοροδιαφυγή και να υπάρξει ένα πιο αισιόδοξο αύριο. 




Νωρίτερα η υποδοχή του πρωθυπουργού έγινε με στρατιωτικές τιμές όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο. 


Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κύριοι ΣτουρνάραςΣταϊκούραςΠαπασταύρου και Λαζαρίδης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ακολουθήσει γεύμα. 

Πρώτο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ η επίσκεψη Σαμαρά
Αφθονούν και σήμερα τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για την Ελλάδα, εν όψει της σημερινής επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο, όπου θα συζητήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκέλα Μέρκελ, το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος.
Προβάλλοντας το γερμανικό παράδειγμα, η Neue Westfälische Zeitung ζητεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων: «Τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο καλά στη Γερμανία όσο σήμερα. Πριν από 10 χρόνια η ανεργία ήταν στα ύψη, ενώ τα αυξανόμενα κόστη απειλούσαν να πνίξουν το κοινωνικό κράτος. Τότε η κυβέρνηση Σρέντερ ανακάλυψε τους νόμους «Χαρτς». Αυτοί συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στο να γίνει η Γερμανία η ατμομηχανή της Ευρώπης».
Αναδρομή στην ελληνική πολιτική σκηνή των τελευταίων δεκαετιών και αναφορά στο παράδειγμα της Τουρκίας κάνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.  «Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί μόνον εάν οι δανειστές φανούν ανυποχώρητοι και πάρουν από το χέρι της κυβέρνησης το κέρας της αμάλθειας που διασφάλιζε στο παρελθόν την εξουσία τους», καταλήγει το δημοσίευμα.
Πιο ακραία στάση κρατά το περιοδικό Focus, με το δημοσίευμά του που τιτλοφορείται «Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε περιοδεία ελεημοσύνης στην καγκελαρία». Σε ανάλογο πνεύμα κινείται και η Bild, η οποία αναφερόμενη στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς προ ημερών, ζητεί γραπτά τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου