Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Nέο «ψαλίδι» στις τιμές των φαρμάκων εξετάζει το υπουργείο Υγείας

Νέο ψαλίδι μπαίνει στις τιμές των φαρμάκων με τις τιμές των γενοσήμων να είναι οι πρώτες που κουρεύονται. 


Σύμφωνα με τα «Νέα», το χαμένο έδαφος προσπαθεί να ανακτήσει το υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που στοχεύουν στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς το μεσημέρι τα οικονομικά της Υγείας μπαίνουν στο μικροσκόπιο της τρόικας.
 

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το σύστημα εποπτείας των προμηθειών στα νοσοκομεία είναι οι δύο βασικοί τομείς, στους οποίους επικεντρώθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά τη λήξη της χθεσινής συνάντησής του με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, η Αυστρία διαθέτει δυναμικό σύστημα τιμολόγησης των γενόσημων φαρμάκων (δηλαδή αντιγράφων), βάσει του οποίου η τιμή των τριών πρώτων σκευασμάτων που λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας πέφτει στο 40% του πρωτοτύπου, ενώ για τα επόμενα τρία η τιμή πέφτει στο 30%. 

Με τον τρόπο αυτό, όπως επισήμαιναν οι ίδιες πηγές, δημιουργείται ανταγωνιστικό περιβάλλον που πιέζει τις τιμές των σκευασμάτων προς τα κάτω, ενώ το πιθανότερο είναι το μέτρο αυτό να ισχύσει από τον Οκτώβριο. 

Αμεση θα είναι και η εφαρμογή της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των δανειστών της χώρας για την προώθηση των αντίγραφων φαρμάκων. 

Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Υγείας κάνει ένα βήμα… πίσω καθώς παρότι, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί για όλες τις δραστικές ουσίες, η εισήγηση είναι να ισχύσει μόνο για 50. 

Η εφαρμογή του μέτρου μπορεί να αποφέρει κέρδη 50 εκατ. ευρώ, το σύστημα όμως δεν ήταν έτοιμο να το υποστηρίξει με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των βαρέως πασχόντων που δεν έβρισκαν τα φάρμακά τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου