Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Τέσσερα βήματα για να βγει η Ευρώπη από την κρίση

Μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να «συμμαζέψει το χάλι που έχουν δημιουργήσει οι Ευρωπαίοι πολιτικοί», σύμφωνα με τον Ελβετό αναλυτή, Charles Wyplosz, ο οποίος μάλιστα διεμήνυσε στους επενδυτές να μην… πολυπιστεύουν τις προτεινόμενες αλλαγές στην ευρωπαϊκή συνθήκη που προωθούνται.


Σύμφωνα με την ανάλυση του Wyplosz θα πρέπει να υπάρξουν τέσσερις προϋποθέσεις για να τελειώσει η κρίση στην ευρωζώνη:

1.Οι κυβερνήσεις που έχουν χάσει την πρόσβαση τους στις διεθνείς αγορές να στηριχθούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Δεν θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα σχέδια διάσωσης, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ενθαρρυνθούν οι αναδιαρθρώσεις χρεών και να σταματήσουν οι προσπάθειες μείωσης του χρέους.

2.Τα σχέδια διάσωσης θα πρέπει να υλοποιηθούν από την ΕΚΤ, καθώς διαθέτει την τεχνογνωσία που στις κυβερνήσεις λείπει. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις πρέπει να καταλάβουν ότι το συνολικό χρέος της ευρωζώνης είναι περίπου 9 τρισ. ευρώ. Ο EFSF έχει δύναμη 200 δις. ευρώ και το ΔΝΤ πολύ μικρότερη. «Φίλοι» σαν την Κίνα δεν μπορούν να βοηθήσουν σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Η επιλογή που μένει είναι η ΕΚΤ, η οποία μπορεί να μοχλεύσει τα κεφάλαια της.

3.Οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν, πριν από ενδεχόμενες χρεοκοπίες αν είναι δυνατό.

4.Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό/επιτροπή για την εποπτεία της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το σύμφωνο σταθερότητας δεν θα λειτουργήσει εάν δεν υπάρχει μηχανισμός που να εξασφαλίζει την εφαρμογή του.

Σύμφωνα με τον Wyplosz οι Ευρωπαίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση χωρίς αλλαγές στη συνθήκη, οι οποίες θα είναι και χρονοβόρες και αναποτελεσματικές. 

Εάν όμως η ΕΚΤ ζητήσει από ένα ανεξάρτητο όργανο να ελέγχει την αποτελεσματικότητα της κάθε κυβέρνησης, και ανάλογα να λαμβάνει μέτρα για την αποσυμπίεση της από τις αγορές, η αποτελεσματικότητα θα είναι εξαιρετική. 

Με αυτό τον τρόπο και οι κυβερνήσεις θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να ενισχύσουν τα προγράμματα προσαρμογής και η ΕΚΤ θα παρεμβαίνει στοχευμένα, αφού οι παρεμβάσεις της θα τυγχάνουν καλύτερης εφαρμογής.

«Με την εκμετάλλευση δύο οργάνων η Ευρωζώνη θα μπορούσε να είχε βγει από την κρίση. Και όχι με αλλαγές στη Συνθήκη», καταλήγει ο κ. Wyplosz.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου