Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά απόψε στις 19:00

Την ύστατη προσπάθεια για τη συγκρότηση «εθνικού μετώπου» ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, καταβάλλει ο πρωθυπουργός το τελευταίο 48ωρο υπό την πίεση των εξελίξεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και χωρίς αυτή τη στιγμή να είναι ορατό τι θα συμβεί εάν η πολιτική απομόνωση του ΠΑΣΟΚ συνεχιστεί και ενταθεί.

Χθες ο πρωθυπουργός, πέραν της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ξεκίνησε κύκλο επαφών με εκδότες (χθες είδε διαδοχικά τους Γ. Μπόμπολα και Σταύρο Ψυχάρη ενώ σήμερα, όπως λένε οι πληροφορίες συναντάται με τον Μ. Κυριακού και έπεται συνέχεια), ενώ σήμερα συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ενώ συναντάται και με τον αρχηγό της ΝΔ Α. Σαμαρά. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα επιμείνει στη συγκρότηση εθνικού μετώπου για την καλύτερη δυνατή λύση την Κυριακή, χωρίς καν να είναι βέβαιο ότι την Κυριακή θα έχουμε οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, ενώ ο ίδιος αποφεύγει να γίνει συγκεκριμένος για τα σενάρια που υπάρχουν και για τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και υπουργοί όπως ο Χρ. Παπουτσής, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και άλλοι του ζήτησαν να μιλήσει πιο συγκεκριμένα για τη λύση που ετοιμάζεται γιατί – όπως είπαν – αν δε συμβεί αυτό θα ενισχυθεί η πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για την ελληνική οικονομία και δεν διαπραγματεύεται. «Διαπραγματευόμαστε και μάλιστα σκληρά. Το γνωρίζετε όλοι» ήταν η απάντησή του, ενώ οι λιγοστές πληροφορίες για τη συνάντηση που είχε χθες και θα έχει με εκδότες είναι ότι ενημερώνει για τις θέσεις της κυβέρνησης και την κρισιμότητα των στιγμών ζητώντας και από τα ΜΜΕ ψυχραιμία.

Την ίδια στιγμή, η κοινή παρέμβαση των τριών υπουργών (Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση) παίρνει διαστάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ καθώς ήδη κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες αλά και βουλευτές παίρνουν θέση, απέναντι στην κοινή πρωτοβουλία. Όπως αναμενόταν σειρά υπουργών (ανάμεσά τους οι Θ. Πάγκαλος, Κ. Σκανδαλιδης, Δ. Ρέππας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου κ.α.) μίλησαν κριτικά έναντι της πρωτοβουλίας των τριών υπουργών και στάθηκαν στο ότι δεν πρέπει να συγχέεται η αγωνία και ο πόνος της κοινωνίας με τη δράση των συντεχνιών. Είναι βέβαιο ότι ήταν μόνο ο πρώτος γύρος μία σειράς αντιπαραθέσεων που θα ακολουθήσουν, καθώς αρκετοί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μίλησαν χθες, είδαν θετικά την πρωτοβουλία. Για να συνεχίσει να συζητά όμως η κυβέρνηση αυτό και άλλα μείζονα θέματα, πρέπει α υπερψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο την Πέμπτη. Και αυτό δε θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η Λ. Κατσέλη επανέλαβε χθες ότι εάν δεν υπάρξουν αλλαγές δε θα ψηφίσει στην ολομέλεια το άρθρο 37 – που καταργεί ως το 2015 τις κλαδικές συμβάσεις – ενώ στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν και οι Δ. Βαρβαρίγος και Μ. Κατρίνης.

Πηγή: 24h.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου