Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Τα σκουπίδια του διαστήματος

Επιστήμονες πρότειναν την εκτόξευση ενός δορυφόρου για να αντιμετωπίσουν το ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα με τα διαστημικά «σκουπίδια» σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το σχέδιο, το οποίο κατατέθηκε από ερευνητές της Ιταλικής Υπηρεσίας του Διαστήματος, περιλαμβάνει την δρομολόγηση ενός σκάφους με ένα προωθητικό σύστημα στο μπροστινό τμήμα του. 
Ο ρόλος αυτού θα ήταν να εξωθούσε τα μεγαλύτερα διαστημικά σκουπίδια στην ατμόσφαιρα της Γης και άρα στην καταδίκη τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώνονταν οι διακοπές στην επικοινωνία με τους ενεργούς δορυφόρους, αλλά και θα έπαυαν να προκαλούν χτυπήματα στον διεθνή διαστημικό σταθμό. Ο αριθμός τους αγγίζει τα 20.000 κομμάτια, τα οποία παρακολουθούνται από το έδαφος και στην πλειονότητά τους είναι απορριπτόμενα τμήματα διαστημικών σκαφών ή συντρίμμια από συγκρούσεις. Ο επικεφαλής ερευνητής, Marco Castronuovo, δήλωσε στο BBC, πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο και πως χρήζει άμεσης επίλυσης.

Συνεχίζει πως πρέπει να απομακρυνθούν αυτά, μιας και είναι πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με το σύνδρομο «Kessler», σύμφωνα με το οποίο δεν θα υπάρχει επαρκής χώρος για να πετάξουν τα διάφορα διαστημόπλοια με ασφάλεια από τη Γη. Το όλο εγχείρημα, εξάλλου είναι σχετικά χαμηλού κόστους, ο δορυφόρος, όμως θα μπορούσε να τα απομακρύνει με ρυθμό 5-10 κομματιών τον χρόνο. Από την άλλη, αν και η πραγματοποίηση του συνδρόμου, σύμφωνα με τη NASA, υπολογίζεται σε 30 χρόνια από τώρα, έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν προβλήματα τόσο σε πτήσεις διαστημοπλοίων, όσο και σε αυτές των δορυφόρων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου