Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Νέες απαιτήσεις στο… παρά ένα από την τρόικα

troika-Megaro-Maximou
Σε νέο θρίλερ οδηγείται η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, καθώς οι δανειστές, ακόμη και στο παρά ένα των συζητήσεων βάζουν νέες απαιτήσεις στο τραπέζι.
Έτσι μετά από τα “έρχονται-δεν έρχονται”, της περασμένης Παρασκευής, τώρα ανεβάζουν τον πήχη των πρόσθετων μέτρων στα 2,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αυτή ήταν η θέση της Τρόικας όταν έφυγε από την Αθήνα τον Σεπτέμβριο και έκτοτε το ποσό δεν έχει αναθεωρηθεί και δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση από αυτό το νούμερο.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, που ρωτήθηκε σχετικά, υποστήριξε ότι δεν αναγνωρίζει το ποσό των 2,9 δισ., χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει, εάν οι δύο πλευρές έχουν έρθει πιο κοντά μετά τις πρόσθετες πληροφορίες που απέστειλε η κυβέρνηση την Παρασκευή.
Εκτός από το κενό στον προϋπολογισμό του 2014, κυρίως λόγω της τρύπας των ασφαλιστικών ταμείων, ανοιχτά παραμένουν όλα τα μεγάλα μέτωπα, όπως ο φόρος ακινήτων, το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών, με την τρόικα να πιέζει για λουκέτο σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, αλλά και για λύση τύπου ΕΡΤ στην ΛΑΡΚΟ, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της κινητικότητας στο δημόσιο, αλλά και η απάντηση της τρόικας για τη δίμηνη παράταση που ζητά η κυβέρνηση για τη δεύτερη φάση.
Ζήτημα υπάρχει και με τις απολύσεις καθώς η τρόικα εξακολουθεί να αρνείται να προσμετρηθούν στον τελικό αριθμό οι συμβασιούχοι, οι επαναπροσληφθέντες στην ΕΡΤ και οι τυχόν απολυθέντες από τις αμυντικές βιομηχανίες.
Οι δανειστές θέλουν να κλείσουν σε αυτή την αξιολόγηση τα μέτρα του 2015 και του 2016, προκειμένου στη συνέχεια να συζητήσουν το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014 και του 2015.
Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο την καλύτερη πορεία των εσόδων από τις Εφορίες, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 781 εκ. ευρώ έναντι των στόχων το Σεπτέμβριο, έχοντας όμως ως αντίβαρο την πολύ χαμηλή απόδοση στην είσπραξη των προστίμων αφού στο εννεάμηνο έχουν εισπραχθεί μόλις 754,5 εκ. ευρώ, δηλαδή το 5,16% του στόχου για 14,6 δισ. ευρώ, ενώ μέσα σε ένα μόλις μήνα, τον Αύγουστο, δημιουργήθηκαν 739 εκ. ευρώ νέες οφειλές, εκ των οποίων:
-233 εκ. ευρώ από φόρο εισοδήματος,
-107 εκ. ευρώ από ΦΠΑ,
-200 εκ. ευρώ από πρόστιμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου