Σε θύελλα για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση απειλεί να μετατραπεί ο… άνεμος αντίδρασης με το νέο φόρο στα ακίνητα, τη στιγμή που αναζωπυρώνονται σενάρια εσωστρέφειας μετά τη χτεσινή ηχηρή απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή από την ψηφοφορία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο πρώην πρωθυπουργός απείχε, για πρώτη φορά, από ονομαστική ψηφοφορία ενώ στενοί συνεργάτες και βουλευτές της ΝΔ έσπευσαν να ενημερώσουν ότι η απουσία είναι γεμάτη… μηνύματα με πολλούς αποδέκτες! Ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τη διαχείριση της κυβέρνησης στο ζήτημα, ωστόσο η επιλογή να δημοσιοποιήσει, εμμέσως, τους λόγους της χθεσινής του απουσίας πυροδοτεί περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί μεταξύ του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου και βουλευτών και στελεχών στο περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεχόταν κτυπήματα, με αφορμή τον φόρο στα ακίνητα, και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, εφόσον φυσικά κατατεθεί ως έχει καθίσταται πλέον δύσκολη.
Πέντε βουλευτές, οι Αλέκος Κοντός, Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Κωνσταντίνος Τσιάρας και Θεόφιλος Λεονταρίδης, με επιστολή τους προς τον Γ. Στουρνάρα, εμφανίζονται κάθετα αρνητικοί στη φορολόγηση των αγροτικών ακινήτων, προειδοποιώντας τον Υπουργό ότι «σπείρει ανέμους και θα θερίσει θύελλες». Οι πέντε, που εκλέγοντας σε αγροτικούς νομούς, σημειώνουν πώς «πουθενά στον κόσμο δεν φορολογείται η κατοχή και χρήση της αγροτικής γης, παρά μόνο το εισόδημα που προέρχεται από την εκμετάλλευσή της» και, ακόμη κι αν δεν το λένε ρητώς, αφήνουν να εννοηθεί ότι η υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους ίδιους.
Από την πλευρά του, ο πρώην Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία ζητά να γίνονται υποχρεωτικώς δεκτά από το Δημόσιο ακίνητα που παραχωρούνται από τους πολίτες προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές τους προς το κράτος. Ο κ. Κεφαλογιάννης, στην εισηγητική έκθεση, διατυπώνει σκληρή κριτική στην υπερφορολόγηση των ακινήτων και ουσιαστικά καλεί το Δημόσιο να απαλλάξει όσους πολίτες το επιθυμούν από το βάρος, αρκεί να αποδεχτεί τα ακίνητα στην αντικειμενική τους αξίας, η οποία αν και δεν ισχύει στην πράξη αποτελεί τη βάση για τη φορολόγηση των ιδιοκτητών.
Το Μαξίμου, που έχει να αντιμετωπίσει και τις αντίστοιχες ενστάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, εξετάζει με προσοχή όλες τις εξελίξεις ενώ συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αναγνώριζαν τις δύσκολες ισορροπίες που απαιτούνται και παράλληλα άφηναν ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και της επιστροφής στο χαράτσι…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου