Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Τσίπρας: Καταστροφική για την Ευρώπη η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη

tsipras
«Μία έξοδος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Τέξας για την κρίση στην ευρωζώνη.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας παρενέβη και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τα αίτια της αποτυχίας των πολιτικών που εφαρμόζονται στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και την Ιρλανδία και ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κλήσης πρώην και νυν πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών και δεσμεύθηκε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι οι Συνθήκες και οι Χάρτες της είναι εσφαλμένες και πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς. Κάποιοι λένε ότι ορισμένες χώρες, θα έπρεπε ίσως να μην είχαν ενταχθεί. Θα μπορούσαμε, σημείωσε, να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, αλλά εγώ προτιμώ να αφήσουμε στους ιστορικούς αυτή τη συζήτηση, γιατί σήμερα δεν έχει σημασία, γιατί η Ευρωζώνη υπάρχει…
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν, αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα – διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμό, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, είπε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την ευρωζώνη.
Για την απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας στις χώρες της κρίσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του αναμένει τη συγκρότηση μιας εξεταστικής επιτροπής ή υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών, περιλαμβανομένων τέως και νυν πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς, ανέφερε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που έχει συμβεί στις χώρες που ακολούθησαν τις πολιτικές της τρόικα. Είμαστε σύμφωνοι με αυτή τη θέση και θα συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ζήτησε από τον κ. Σουλτς να απαντήσει στο ερώτημα: «Εάν κάποιος όπως αναφέρει πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος;»
Οι Ευρωπαίοι πολίτες εν όψει των ευρωεκλογών θα απαιτήσουν και θα πρέπει να έχουν καθαρές απαντήσεις», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου