Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

 Η τρόικα και η προθεσμία των τριών ημερών

greek-troika
Χωρίς να μπουν στην “καυτή πατάτα” του δημοσιονομικού κενού του 2014 και των μέτρων που θα το καλύψουν, έφυγαν χθες οι δανειστές από το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας προθεσμία τριών ημερών για να λάβουν πειστικές απαντήσεις για το πώς θα καλυφθεί.

Η “ετυμηγορία” τους αναμένεται την Παρασκευή στο νέο ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο και αφού ολοκληρώσουν τον πρώτο γύρο των επαφών τους στα υπόλοιπα υπουργεία (Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας κλπ).
Η ελληνική πλευρά  χρησιμοποίησε το “χαρτί” των εσόδων του τετραμήνου Ιουλίου-Οκτωβρίου, που κινούνται πάνω από τους στόχους, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής  υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το μηνιαίο στόχο κατά 750 εκ. ευρώ ή 24%.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών  δήλωνε μετά τη συνάντηση ότι “οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση”.
Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των εκτιμήσεων της Τρόικας και της κυβέρνησης παραμένει μεγάλο, αφού οι δανειστές δεν έχουν υποχωρήσει καθόλου από την αρχική τους θέση ότι η τρύπα του 2014 φθάνει τα 2,9 δισ. ευρώ, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στα 500 εκ. ευρώ.
Το μήνυμα έστειλε χθες και ο επίτροπος Ρεν, κατά την παρουσίαση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν. Όπως είπε, οι τυχόν τρύπες στους προϋπολογισμούς του 2013, 2014 και 2015 θα πρέπει να καλυφθούν με αντίστοιχα μέτρα, τα οποία θα συμφωνηθούν κατά την τρέχουσα αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση θα επικαλεστεί και τις καλύτερες προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη, για την οποία βλέπει να τρέχει με 2,9% το 2015, αλλά και για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 που θα είναι μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από την προηγούμενη εκτίμηση στο 2,8% του ΑΕΠ, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει να προβλέψει αν η καλύτερη πορεία των εσόδων θα επηρεάσει ανοδικά και το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο προς το παρόν υπολογίζεται στα 344 εκ. ευρώ.
Πάντως, η Τρόικα θα συνεκτιμήσει πριν αποφασίσει για το ύψος του δημοσιονομικού κενού:
-τα μέτρα για την εισφοροδιαφυγή του υπουργείου Εργασίας και το κατά πόσο καλύπτουν την τρύπα των 500 εκ. ευρώ,
-την πορεία αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού
-την πορεία των εσόδων, κυρίως με δεδομένη την συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων στο δεύτερο εξάμηνο, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει φορολογική κόπωση.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, με επιχείρημα τα θετικά αποτελέσματα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, θα παρουσιάσουν στοιχεία που δείχνουν υστέρηση 800 εκ. ευρώ στα έσοδα από το φόρο στα πετρελαιοειδή φέτος, η οποία αποδίδεται στην υψηλή φορολόγηση, που βύθισε την κατανάλωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου