Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Και ξαφνικά, το ΚΚΕ παρεμβαίνει στον “πόλεμο” της Υγείας

Aleka-Papariga
Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και πρώην Γενική Γραμματέας του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Αντώνη Σαμαρά για τις εξελίξεις στον χώρο της Υγείας.
Η ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα τιτλοφορείται “Η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται από την πολιτική των περικοπών στη  δημόσια  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”, και το κείμενό της έχει ως εξής:

“Οι νέες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού το 2014 για τη χρηματοδότηση του  ΕΟΠΥΥ κατά 30%, των Νοσοκομείων κατά 32%, στα Φάρμακα κατά 15% και συνολικά στην Υγεία κατά 19,7%, επιβεβαιώνουν την πολιτική χρεοκοπίας της υγείας του λαού υπέρ του κεφαλαίου και της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης και φαρμάκων, εξαρτώνται από τη δυνατότητα πληρωμής τους από τους ασθενείς στον εμπορευματοποιημένο δημόσιο και τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, ενώ οι  ανασφάλιστοι αποκλείονται σχεδόν από κάθε δικαίωμα στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι λαϊκές οικογένειες και οι εργαζόμενοι υγειονομικοί, βιώνουν την πολιτική των συγχωνεύσεων της κατάργησης δημόσιων κρεβατιών, εργαστηρίων, κλινικών, νοσοκομείων και το επόμενο διάστημα μονάδων του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων ψυχιατρείων και με απολύσεις υγειονομικών. Με «κούρεμα με τη ψιλή» των δωρεάν δημόσιων παροχών στο επίπεδο του ελάχιστου και ενιαίου για όλους «βασικού πακέτου» από τον υποχρηματοδοτούμενο από το κράτος και τους επιχειρηματίες ΕΟΠΥΥ.
Έναντι οποιασδήποτε άλλης προτεραιότητας ο λαός έχει δικαίωμα και ανάγκη από πλήρεις, σύγχρονες και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Με πανελλαδική ανάπτυξη δημόσιων υποδομών, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην κλείσει καμία δημόσια μονάδα (Νοσοκομείο, Κ.Υ., υγειονομική μονάδα ΕΟΠΥΥ), να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός, να αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη του ενιαίου, καθολικού, δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Πρωθυπουργός πως τοποθετείται στα παραπάνω ζητήματα”.
Η ερώτηση του ΚΚΕ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει σε εξέλιξη ανοικτή κόντρα της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με έμφαση στο θέμα του φαρμάκου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου