Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ιδιότυπες συμμαχίες αποκαλύπτονται στην προανακριτική

Αντιπαράθεση σε νέο επίπεδο ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε κατά τα χθεσινά έκτροπα στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ και την πρωτοφανή, αναιτιολόγητη συμπεριφορά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη που λίγο έλειψε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική αίθουσα όπου λαμβάνει χώρα η επιτροπή σε... τηλεοπτικό πλατό.
 

Πίσω από τις λέξεις των διαλόγων των μελών της επιτροπής, όπως εμφανίζονται στα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης, αναδεινύονται πολιτικές ερμηνείες για τη στάση, τόσο των βουλευτών της συμπολίτευσης όσο και εκείνων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. 

Το σχόλιο Βενιζέλου περί τεστοστερόνης που στάθηκε αφετηρία για το όλο περιστατικό «κέντρισε» τον Ηλ. Κασιδιάρη αλλά και την Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία διαμαρτυρήθηκε προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη για την προκλητική αποχώρηση λίγα λεπτά πριν, του Ευ. Βενιζέλου. Γεγονός που αποτέλεσε και την αφορμή για τα σχόλια του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί τεστοστερόνης. 

Όταν ξαάρχισε η συνεδρίαση, τα οξυμένα πνεύματα δεν άφηναν περιθώρια αμφιβολιών για το τι θα επακολουθούσε. Η ...τεστοστερόνη του κ. Βενιζέλου ενόχλησε τον κ. Κασιδιάρη ο οποίος ανέγνωσε το σχόλιο επί προσωπικού. «βγαίνετε στο Βήμα της Βουλής και λέτε «άντε καλέ», με ένα ύφος που δείχνει ασφαλώς ότι σας λείπει αυτή η συγκεκριμένη ορμόνη» σχολίασε ο βουλευτής της ΧΑ. 

Το «άντε από εδώ» ως απάντηση του κ. Βενιζέλου εξόργισαν τον κ. Κασιδιάρη που επιτέθηκε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με τους γνωστούς πλέον χαρακτηρισμούς περί «χοντρού», «γελοίου», «κλέφτη» κ.λπ. και τον κ. Βενιζέλο να ανταπαντά στον κ. Κασιδιάρη αποκαλώντας τον «φασίστα». Με το όλο σκηνικό να έχει τεθεί εκτός ελέγχου, παρενέβη ο Αδ. Γεωργιάδης που, μετά από ένα σύντομο διάλογο στα όρια της ευπρέπειας με τον Ηλ. Κασιδιάρη, του υπενθύμισε ότι η Επιτροπή δεν είναι τηλεοπτικό πλατό, παραπέμποντας εμμέσως στη χειροδικία στην Λιάνα Κανέλλη. 
Μετά από την απειλή σύρραξης σώμα με σώμα -που τελικώς απεφεύχθη- και τον κ. Κασιδιάρη να έχει αποχωρήσει από την αίθουσα, διαγράφονται παρατηρήσεις με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον. 

«Να τεθεί θέμα στο Προεδρείο και να αποβληθεί αυτό το κόμμα από το Κοινοβούλιο αν τολμήσουν να ξαναβαρέσουν μικρόφωνα και να μας απειλήσουν με βία» ζήτησε από τον κ. Μαρκογιαννάκη ο κ. Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την πρόταση που προ μηνών δημοσίως έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. 

Ο βουλευτής της ΝΔ δεν άφησε ασχολίαστη την αδράνεια των βουλευτών τη αντιπολίτευσης με την κ. Κωνσταντοπούλου να αντιδρά μετά από λίγα λεπτά λέγοντας, απευθυνόμενη στον κ. Βενιζέλο «ούτε θα λέτε «άντε» σε μέλη της Επιτροπής! Και χειρονομίες δεν θα ξανακάνετε». 

Τα σχόλια αυτά στάθηκαν αφορμή για την παρέμβαση του Μ. Βαρβιτσιώτη να παρατηρήσει -προφανώς απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ- ότι «χαϊδεύουν την Χρυσή Αυγή» και ην κ. Κωνσταντοπούλου να απαντά ότι από το Ναζισμό, πρώτοι οι Αριστεροί είχαν θυματοποιηθεί. 

Κατευναστικά επιχείρησε να παρέμβει ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής υποστηρίζοντας ότι «το νταηλίκι είναι το πιο εύκολο πράγμα. Δεν αντιμετωπίζονται έτσι τα προβλήματα». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο βουλευτής των «Αν.Ελ» Β. Καπερνάρος. 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι με τη λήξη του επεισοδίου επιχειρήθηκε από τον κ. Γεωργιάδη να εξισσοροπηθούν τα πράγματα, με τον ίδιο να ζητά συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς του περί την αδράνεια των βουλευτών της αντιπολίτευσης απέναντι στην καινοφανή στάση του Ηλ. Κασιδιάρη, η εικόνα των ιδιότυπων συμμαχιών είχε -έστω και παροδικά- διαμορφωθεί. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου