Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Εξαιρείται το swap της Goldman Sachs απο το "κούρεμα"

 
Θολό είναι το τοπίο αναφορικά με το περιβόητο swap της Goldman Sachs (επί εποχής εισόδου της χώρας στο ευρώ) σε σχέση με το αν θα "κουρευτεί" όπως τα υπόλοιπα ομόλογα. Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν και στη Βουλή με ερωτήσεις του κ Παπαδημούλη για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Ο Δ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι το εν λόγω swap με την Goldman Sachs είναι το πιο ακριβό και «τοξικό» δάνειο που έχει συνάψει το ελληνικό κράτος και υπενθυμίζει ότι εκείνη την περίοδο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώ αρμοδιότητα για τη συναλλαγή τότε, ως κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής, είχε ο σημερινός επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Χριστοδούλου.

Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη έχει ως εξής: 

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Για ποιο λόγο εξαιρείται της διαδικασίας του PSI το αμαρτωλό swap με την Goldman Sachs;

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το αμαρτωλό swap του ελληνικού δημοσίου με την Goldman Sachs ύψους 5 δισ. ευρώ εξαιρείται από το «κούρεμα».

H Εθνική σε συνεργασία με την Goldman Sachs, μέσω ενός «όχηματος ειδικού σκοπού» με το όνομα Titlos Plc, ττιτλοποίησε το swap εκδίδοντας τίτλους συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ και πλέον, που επαναγόρασε η Εθνική Τράπεζα. Η τελευταία χρησιμοποίησε τους συγκεκριμένους τίτλους του οχήματος Titlos ως εγγύηση για τον δανεισμό της από την ΕΚΤ.

Στην αναθεώρηση στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος, που ανακοινώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2010, οι συμβάσεις swap του 2001 και οι διαδοχικές αναθεωρήσεις τους τα επόμενα χρόνια, που περιλάμβαναν και επιμήκυνση της διάρκειας ως το 2037, χαρακτηρίσθηκαν οριστικά ως μια μορφή δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης, με συνέπεια να «φουσκώσει» το δημόσιο χρέος περισσότερο από 5 δισ. ευρώ.

Παρότι, όμως, τα swap αυτά έχουν αξιολογηθεί οριστικά από την Eurostat ως χρέη της Ελλάδας και παρότι αποτελούν μια οφειλή προς ιδιώτη επενδυτή, δηλαδή μια υποχρέωση του του ελληνικού δημοσίου, δεν περιλαμβάνονται στο PSI.

Υπενθυμίζεται ότι το αμαρτωλό swap με την Goldman Sachs είναι το πιο ακριβό και «τοξικό» δάνειο που έχει συνάψει το ελληνικό κράτος με διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος εκείνη την περίοδο τον σημερινό πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο. Αρμοδιότητα για τη συναλλαγή τότε, ως κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής, είχε ο σημερινός επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Χριστοδούλου, που είναι και ένας από τους βασικούς παράγοντες της διαδικασίας του PSI από ελληνικής πλευράς.

Όπως έχει αποκαλύψει και πρακτορείο Bloomberg, το Δημόσιο δανειζόταν από την Goldman μέσω του swap με ετήσιο κόστος πάνω από 16%, σε μια περίοδο που εξέδιδε ομόλογα με απόδοση γύρω στο 5%. Επίσης έχει αναφέρει, ότι πρόκειται για ένα πανάκριβο δάνειο, που γινόταν όλο και ακριβότερο για το Δημόσιο με το πέρασμα του χρόνου, θυμίζοντας έντονα τα αμερικάνικα «τοξικά» στεγαστικά δάνεια.

Τυπικά το swap δεν είναι ομόλογο αλλά παρόλα αυτά αποτελεί ένα δομημένο προϊόν που συνεχίζει να αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου και μάλιστα αξίας 5 δις ευρώ. Υπό αυτήν την έννοια, το «κούρεμα» του περιβόητου swap της Goldman Sachs με το δημόσιο θα ήταν μια σωστή κίνηση προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ελάφρυνσης σε βάθος χρόνου. Την ίδια στιγμή μάλιστα που δεν εξαιρούνται από την διαδικασία τα φυσικά πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δάνεια των ΔΕΚΟ.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιο λόγο αφού το swap της Goldman Sachs αποτελεί και με την «βούλα» της Eurostat μέρος του δημοσίου χρέους της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων;

- Ποιος έλαβε αυτή την απόφαση και με ποιο σκεπτικό;
- Ποια θα ήταν η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, εάν εντασσόταν το συγκεκριμένο swap στη διαδικασία του PSI;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου