Έπρεπε να το περιμένουμε. Και κυρίως έπρεπε να το είχε προβλέψει η
αντιπολίτευση. Μετά το «Λεφτά υπάρχουν!» του 2009, θα φτάναμε στο
«Πετρέλαια υπάρχουν!» του 2011.
Κι’ αν στη ΔΕΘ του 2009, ως αντιπολίτευση, ο κ. Παπανδρέου διακήρυσσε πως όνειρό του είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε «Δανία του Νότου», ήταν βέβαιο ότι με την ίδια ευκολία, δύο χρόνια αργότερα, θα υποσχόταν να μας μετατρέψει σε «Κουβέιτ του Βορρά»!
Κι’ αν στη ΔΕΘ του 2009, ως αντιπολίτευση, ο κ. Παπανδρέου διακήρυσσε πως όνειρό του είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε «Δανία του Νότου», ήταν βέβαιο ότι με την ίδια ευκολία, δύο χρόνια αργότερα, θα υποσχόταν να μας μετατρέψει σε «Κουβέιτ του Βορρά»!
Θα βρισκόταν ένα καινούργιο πυροτέχνημα, δεν θα βρισκόταν;
Φυσικά, δεν ακούσαμε τίποτε καινούργιο. Ήδη από τις 7 Ιουλίου έχει κατατεθεί το ενεργειακό νομοσχέδιο και ήδη από τις 3 του περασμένου Φεβρουαρίου (ναι, ναι σωστά διαβάσατε) ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης είχε δηλώσει στο Ρόιτερ’ς πως μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες θα ξεκινήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα.
Έκτοτε είχε οριστεί επιτροπή, για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου, με την συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου των Εξωτερικών, της ΡΑΕ, νομικών, πανεπιστημιακών, στελεχών του υπουργείου και άλλων εμπειρογνωμόνων.
Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουνίου, ενώ στις 30 Μαΐου, στο Μεσογειακό Συνέδριο για την Ενέργεια, ο κ. Μανιάτης επανέλαβε την απόφαση για διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών μέσα στο 2012, υπενθυμίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ίδρυσης του δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες, που γίνεται με βάση το αντίστοιχο νορβηγικό θεσμικό πλαίσιο.
Είπε επίσης πως θα ακολουθούσε η πρόσκληση διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση σεισμικών ερευνών, τα δεδομένα από τις οποίες θα πουληθούν σε όσες εταιρείες ενδιαφερθούν - μέσω του γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει τον επόμενο χρόνο- να προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις στα «οικόπεδα» που θα παραχωρηθούν για έρευνες.
Λίγες μέρες νωρίτερα, μιλώντας στον συνέδριο του «Εκόνομιστ», ο κ. Μανιάτης εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξουν για την Ελλάδα μέσα στα προσεχή 15 χρόνια έσοδα της τάξης των 10 ως 15 δις δολαρίων από την εκμετάλλευση του «ελληνικού» πετρελαίου.
Υπό αυτήν την έννοια, περισσότερα έχουμε πληροφορηθεί για το θέμα από τον κ. Μανιάτη, παρά από όσα μας είπε το Σάββατο ο πρωθυπουργός:
«Ανακοινώνω σήμερα ότι η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και η απόφαση για τη σχετική προκήρυξη υπογράφεται άμεσα».
Περσινά ξινά σταφύλια. Και το χειρότερο: Ενώ με αφορμή τα πετρέλαια της Μεσογείου και την έναρξη της διαδικασίας έρευνας και εξόρυξης εκ μέρους της Κύπρου στο θαλάσσιο «οικόπεδο 12», γίνεται αυτές τις μέρες ο κακός χαμός, με άφθονες τουρκικές απειλές, που προκάλεσαν ακόμη και την παρέμβαση της Κομισιόν, επ’ αυτού ο κ. Παπανδρέου δεν βρήκε να πει τίποτε.
Να απαντήσει, βρε αδελφέ, από το βήμα της ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας στην Άγκυρα.
Να εξηγείται έτσι και η έκρηξη Πάγκαλου στη Βουλή μια μέρα νωρίτερα, όταν είπε πως κάθε επίθεση κατά της Κύπρου αποτελεί επίθεση κατά της Ελλάδας; Να ανέλαβε να κάνει την «βρόμικη δουλειά», για να μην αναγκαστεί ο κ. Παπανδρέου να πει έστω και μια κουβέντα στην ομιλία του;
Οπότε αν τον κατηγορούσε η αντιπολίτευση (λέμε τώρα), να είχε έτοιμη την απάντηση; «Τα είπε ο Πάγκαλος, τα ίδια θα ξαναλέμε;».
Όπως και νάχει το πράγμα, τα «θα» δεν τα γλιτώνει η ΘΑσαλλονίκη (δεν πρόκειται για τον δαίμονα του τυπογραφείου).
Το 2003, ο κ. Σημίτης είχε υποσχεθεί το περίφημο «κοινωνικό πακέτο», την «Χάρτα Σύγκλισης», όπως μα την σέρβιρε, των 2,6 δις ευρώ, υποστηρίζοντας πως θα εξασφάλιζε τους πόρους από την… αύξηση του ΑΕΠ.
Είδατε τίποτε; Όχι, γιατί ο καημένος… ξέχασε να εντάξει το κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2004!
Το Σεπτέμβριο του 2004, όμως, ο κ. Παπανδρέου (που σήμερα ζητά κοινωνική ειρήνη και κατανόηση από τους διαδηλωτές) έλαβε μέρος σε συσκέψεις της ΑΔΕΔΥ σχετικά με το πώς θα οργανώνονταν καλύτερα τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης.
Και τον Σεπτέμβριο του 2005, το ΠΑΣΟΚ μίσθωνε πούλμαν για τη μεταφορά διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, μάλιστα, έστελνε μηνύματα στα κινητά και καλούσε τους υπαλλήλους να ανέβουν στη Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουν, προσφέροντας δωρεάν μεταφορά και δύο διανυκτερεύσεις στις κατασκηνώσεις της Τράπεζας στη Χαλκιδική! «Ελάτε θα περάσουμε καλά», ήταν το υστερόγραφο.
Το 2007, ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε από το βήμα της ΔΕΘ σύνταξη 550 ευρώ στις ανασφάλιστες νοικοκυρές (που δεν… υπάρχουν, διότι οι μη εργαζόμενες γυναίκες ασφαλίζονται στα ταμεία των ανδρών τους)!
Το 2008, δεσμεύτηκε για το κοινωνικό κράτος: Στήριξη οικογενειακού εισοδήματος, αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, ανάπτυξη για τον άνθρωπο με επίκεντρο την «πράσινη ανάπτυξη», δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος.
Μιλούσε για επίδομα θέρμανσης για τα χαμηλά εισοδήματα, μειώσεις τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, όχι μπλοκάκια στο Δημόσιο, όχι στα στέιτζ χωρίς ασφάλιση, επίδομα ανεργίας στο 70% του μισθού, καθιέρωση βασικής σύνταξης, επέκταση του ΕΚΑΣ σε 300.000 συνταξιούχους, κατάργηση ρυθμίσεων που μειώνουν τις παροχές και αυξάνουν όρια ηλικίας, λίστα βαρέων με επιστημονικά κριτήρια. Και βέβαια, το 5% (και βάλε) του ΑΕΠ στην Παιδεία.
Φθάσαμε στο 2009, οπότε ο Καραμανλής μίλησε για πάγωμα των προσλήψεων το 2010, εκτός υγείας και παιδείας, αυστηρό περιορισμό προσλήψεων στο Δημόσιο για μια επιπλέον διετία (μια πρόσληψη για κάθε δύο αποχωρήσεις), πάγωμα συντάξεων και μισθών στον δημόσιο τομέα το 2010, κατάργηση κάθε νέου επιδόματος και κάθε αναπροσαρμογής υπάρχοντος επιδόματος για δύο χρόνια, περικοπή για μια διετία κατά 30% των υπερωριών και κατάργηση των πλασματικών, ενοποίηση των μισθών στο Δημόσιο για κάθε νεοεισερχόμενο υπάλληλο.
Όλοι βλέπουν τώρα πως αν είχε εφαρμοστεί εκείνο το πακέτο μέτρο, δεν θα φτάναμε ως εδώ - και κυρίως δεν θα χρειαζόταν να διερωτάται ο κ. Παπανδρέου «πώς φτάσαμε ως εδώ;» (με το γνωστό ύφος που δεν χρειάζεται να χαρακτηρίσουμε).
Την ίδια ώρα, που ο Καραμανλής προσπαθούσε να εξηγήσει την πραγματικότητα, εκ μέρους του κ. Παπανδρέου είχαμε το «Λεφτά υπάρχουν»!
Και τις ακόλουθες θεσσαλονικιώτικες υποσχέσεις.
Κανένας νέος φόρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Αυξήσεις μισθών και συντάξεων που καλύπτουν τον πληθωρισμό
Αναδιανομή του φορολογικού βάρους
Χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης.
Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες
Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα
Φορολόγηση μερισμάτων από μετοχές (αφού αφαιρεθεί ο φόρος που έχει παρακρατηθεί)
Δεν αυξάνεται η φορολογία των επιχειρήσεων – μείωση των φόρων στα κέρδη που επανεπενδύονται.
Πάγωμα στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο.
Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων έπειτα από κοινωνικό διάλογο.
Πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.
Δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αξιοποίηση παγωμένων εγγυήσεων 15 δις ευρώ από το πακέτο ρευστότητας των τραπεζών.
Αλλαγή «Τειρεσία» για την άρση των αδικιών.
Δημιουργία Ταμείου αναχρηματοδότησης της οικονομίας.
Επίδομα ανεργίας σταδιακά στο 70% του μισθού.
Ριζική αλλαγή καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων.
Χορήγηση δανείων με εγγύηση του Δημοσίου άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Κίνητρα για προσλήψεις νέων με πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για 4 χρόνια.
Το ΕΣΠΑ θα γίνει εργαλείο χρηματοδότησης για την πράσινη ανάπτυξη.
Μέτρα ανακούφισης για τους αγρότες και τη μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων.
Ολοήμερα σχολεία παντού.
Δωρεάν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ηλεκτρονικά βιβλία για κάθε μαθητή και φοιτητή.
Κάλυψη των ελλείψεων στα νοσοκομεία.
Ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασθενή.
Δημιουργία μονάδων οικογενειακής ιατρικής για 24ωρη περίθαλψη.
Έως το τέλος του 2010 οι νέες συντάξεις θα αποδίδονται μόλις σε τρεις μήνες.
Καθιέρωση βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις.
Προσθέστε σε όλα αυτά και την επικοινωνία με τον Αθεμπίγιο για να λυθεί το χωροταξικό και… ο κ. Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές!
Σήμερα, όλα όσα ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής από την ΔΕΘ το 2009, μας φαίνονται «παραδείσια» - για να χρησιμοποιήσουμε και την έκφραση του υπουργού των Οικονομικών.
Και όλα όσα ανέφερε στην ομιλία του το Σάββατο ο πρωθυπουργός εκτός τόπου και χρόνου. Βέβαια, ο κ. Παπανδρέου διερωτήθηκε επίσης χθες για ποιο λόγο έφυγε ο Καραμανλής από την εξουσία. «Γιατί έφυγε;», ρώτησε με το γνωστό υπεράνω πάσης περιγραφής ύφος.
Και αμέσως το ψέμα: «Είχε ακόμη δύο χρόνια»! Προφανώς, τα δύο χρόνια τα επιστρατεύει εκ των υστέρων. Διότι τότε υπήρχαν μόνο έξι μήνες, αφού τον Μάρτιο του 2010 είχαμε προεδρική εκλογή και ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει πως δεν θα ψήφιζε τον κ. Παπούλια για να πάμε σε εκλογές.
Και μέχρι τότε σκόπευε να περάσει τον καιρό του ξεσηκώνοντας τα πλήθη και συνεδριάζοντας με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ!
Μεταξύ του 2009 και του 2011, μεσολάβησε (φυσικά) το 2010.
Τότε που το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη, ενέκρινε το (νέο) σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ – φυσικά δεν έγινε τίποτε – και τα μέλη του άκουσαν τον πρωθυπουργό να τους (ξανα)αποκαλεί «αντιεξουσιαστές στην εξουσία»!
Και πέρσι – όπως και φέτος – στην ομιλία του χρησιμοποίησε την έκφραση «Μαζί θα τα καταφέρουμε» (φέτος πρόσθεσε και το «ζητώ» - προσοχή «ζητώ», όχι «ζήτω!»).
Αλλά γενικά, δεν έλειψε η θριαμβολογία. «Ναι, αυτοί είμαστε», μας είπε το 2010! «Και αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και αν σήμερα διατυπώνονται, ιδιαίτερα στον ξένο Τύπο, εγκωμιαστικά σχόλια για τη χώρα, για τη βούληση για αλλαγή, εγώ σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, θέλω να πω από καρδιάς σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό ότι είναι ο μόνος που αξίζει με το παραπάνω αυτούς τους επαίνους. Μόλις πριν λίγες μέρες η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε μια μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο του κόσμου από τη Νορβηγία, αρχίζει να αγοράζει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία»!
Και επίσης: «Ήδη ξεδιπλώνουμε ένα Δίχτυ Προστασίας στην αγορά εργασίας με κίνητρα ύψους σχεδόν 1 δις ευρώ για την δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Έχει ήδη σχεδιαστεί από τον ΟΑΕΔ ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας πρόγραμμα. Στόχος είναι η προστασία 300.000 - 500.000 εργαζομένων το επόμενο 12μηνο. Ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση».
Και ακόμη: «Δεν θέλω να δώσω μεγάλες υποσχέσεις αλλά και αναγνωρίζω και κατανοώ τις δυσκολίες που περνάνε οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα ζητήσω από τον Υπουργό Οικονομικών και πάντα ανάλογα με την πορεία των εσόδων να κάνει ό,τι καλύτερο ώστε να βοηθηθούν χαμηλοσυνταξιούχοι τον χειμώνα αυτόν».
Απίθανα πράγματα; Προφανώς. Κατόπιν όλων αυτών, χρειάζεται να σχολιάσουμε την ομιλία του 2011;
Να πούμε ότι ξανασυκοφάντησε τη χώρα, παρουσιάζοντάς την ξανά βουτηγμένη στην ανομία;
Να πούμε ότι εκθείασε την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό χρέος, με αποτέλεσμα να κηρυχθούμε σε κατάσταση περιορισμένης χρεοκοπίας – κάτι για το οποίο ο ίδιος είχε κατηγορήσει την Μέρκελ τον Νοέμβριο του 2010 και για το οποίο ο ίδιος, μόλις στις 11 του περασμένου Ιουλίου, είχε διαμαρτυρηθεί με επιστολή του στον «αγαπητό Ζαν-Κλοντ» (Γιουνκέρ);
Ιδού τι του έγραφε: «Παρ΄ ότι δεν είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στην συμμετοχή των ιδιωτών (PSI), η πρόταση που έχει κατατεθεί φαίνεται να έχει μειονεκτήματα. Θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή, ανεπαρκής και πολύ επικίνδυνη. Πολύ δαπανηρή για την Ελλάδα και ελλιπής ή ανεπαρκής για την αποτελεσματική διαχείριση του ελληνικού χρέους. Και με αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα ίσως να μην αποφευχθεί στο τέλος η επιλεκτική χρεοκοπία»!
Να πούμε πως υποστήριξε ότι πετύχαμε τη μείωση του ελλείμματος «περισσότερο με τη μείωση των δαπανών απ’ ό,τι με την αύξηση των φόρων»;
Να πούμε ότι παρουσίασε ως γεγονός την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ μόλις στις 28 Ιουλίου, στη Βουλή, ο κ. Κουτρουμάνης είχε πως «μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το ΙΚΑ θα ενταχθεί πλήρως στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα ακολουθήσουν σταδιακά και όλα τα υπόλοιπα ταμεία»;
Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη μετέτρεψε σε γεγονότα τις επιστολές που στις 27 Ιουλίου έστειλε στους υπουργούς, υπενθυμίζοντας τις προτεραιότητές τους!
Και πάνω απ’ όλα, πετρέλαια υπάρχουν! Οπότε, ας πεινάσουμε μέχρι να γίνουμε σεΐχηδες!
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου