Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

 Κικίλιας: Κάποιοι εξακολουθούν να επενδύουν στο γρήγορο κέρδος

Vassilis-Kikilias-Parliament
Ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ερώτηση για τη λειτουργία των καταστημάτων αγοράς χρυσού, και τα ενεχειροδανειστήρια.
Το κείμενο της σχετικής επιχειρηματολογίας του Βασίλη Κικίλια έχει ως εξής:

“Είναι οξύμωρο τη στιγμή που η κυβέρνηση φιλότιμα και με αξιόλογες πρωτοβουλίες προσπαθεί να κρατήσει την αγορά στο ύψος της και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, με κινήσεις όπως τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, κάποιοι ακόμα να «επενδύουν» στο γρήγορο κέρδος σε βάρος των καταναλωτών απαξιώνοντας περιουσίες και προσωπικότητες.

Την ώρα που χιλιάδες καταστήματα κλείνουν, συμπολίτες μας μένουν χωρίς δουλειά και η συσσωρευμένη εθνική κατάθλιψη απειλεί να γονατίσει το ψυχικό σθένος των Ελλήνων, ξαφνικά ξεφυτρώνουν σε κάθε εμπορική γωνιά καταστήματα που σχετίζονται με την εμπορία χρυσού. Είναι μάλιστα, τόσο διάχυτη η κοινωνική οργή στην θέα της ραγδαίας εξάπλωσης των καταστημάτων αυτών που γεννάει ερωτήματα για τη σύννομη λειτουργία τους και το ρόλο της Πολιτείας.

Σχεδόν καθημερινά απλοί πολίτες επισκέπτονται τα εν λόγω, αμφιβόλου νομιμότητας, καταστήματα εκποιώντας τιμαλφή και οικογενειακά κειμήλια έναντι ευτελών ποσών. Οι προσωπικές αφηγήσεις πολλές, αποτελούν στιγμές ντροπής για μια πολιτεία η οποία οφείλει να διατηρεί τα προχωρημένα αντανακλαστικά της, ειδικά σε περιόδους κοινωνικής δοκιμασίας όπως αυτή την οποία διερχόμαστε σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ζητά να ενημερωθεί για τα παρακάτω θέματα:
1)     Πόσα ενεχυροδανειστήρια και καταστήματα αγοράς χρυσού λειτουργούν νόμιμα στην Πρωτεύουσα των Αθηνών;
2)     Πόσες καταγγελίες παράνομης λειτουργίας και οικονομικής εκμετάλλευσης έχουν γίνει στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή το τελευταίο χρόνο;
3)     Έχει πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ ελέγχους για τυχόν φορολογικές παραβάσεις των καταστημάτων αυτών στην περιοχή της Αθήνας; Ποια είναι τα πορίσματα των ελέγχων;
4)     Πόσο αποτελεσματικός κρίνεται ο ρόλος της Οικονομικής Αστυνομίας στους ελέγχους που πραγματοποιούνται για παραβάσεις στα ενεχυροδανειστήρια και ανταλλακτήρια χρυσού;
5)     Είναι επαρκές το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και η Αστυνομική Διάταξη 5Α/2011 ως προς την νόμιμη λειτουργία των καταστημάτων χρυσού ή χρειάζονται νέες αυστηρότερες νομοθετικές παρεμβάσεις;”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου