Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Πλειστηριασμοί κατοικιών: Οταν οι Ελληνες θα πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους

Μια φόρμουλα συμβιβασμού που θα κάμψει τις αντιδράσεις ακόμα και κυβερνητικών βουλευτών, αλλά παράλληλα θα ικανοποιεί και το τραπεζικό σύστημα αναζητεί η κυβέρνηση για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.


Με τη νομοθετική ρύθμιση που προαναγγέλλεται, επιχειρείται η σταδιακή άρση της απαγόρευσης με πρωταρχικό στόχο, όπως τονίζουν ουκ ολίγα κυβερνητικά στελέχη να προστατευθούν και οι οικονομικά αδύναμοι, αλλά και να εκτεθούν οι κακοπληρωτές, που παρότι έχον την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Εχει σημασία δε, ότι το νομοθετικό μπλόκο που ισχύει για τους πλειστηριασμούς, δημιουργεί προβλήματα στις τράπεζες, αφού πλέον τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ.

Από τις 200.000 στις 150.000 ευρώ το όριο

Η κυρίαρχη σκέψη είναι να μειωθεί από τις 200.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 150.000 το όριο της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού πάνω από το οποίο επιτρέπεται ο πλειστηριασμός. Επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πάντως, διαμηνύουν ότι η φημολογούμενη πρόταση για μείωση του ορίου στις 150.000 «όχι μόνο δεν περνάει από τη Βουλή, αλλά μπορεί να βάλει και σε μεγάλη δοκιμασία τη συνοχή της κυβέρνησης». Παράλληλα, προαναγγέλλουν ότι ΠΑΣΟΚ θα προτείνει παράταση ενός χρόνου της προστασίας της πρώτης κατοικίας (31/12/2014) με όριο τα 200.000 ευρώ και την ίδια ώρα να αρχίσει συζήτηση για τα κριτήρια που θα μπορούσαν να άρουν αυτή την προστασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη κάνει λόγο για «κυνική προαναγγελία του υπουργείου Οικονομικών» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «σκοπεύει να πετάξει οικογένειες στο δρόμο».

Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι θα γίνει διεξοδική συζήτηση για το θέμα, διότι όπως λένε υπάρχει χρόνος μέχρι τον Δεκέμβριο που λήγει το σημερινό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η πρώτη μάχη στη Βουλή

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου αναμένεται να δοθεί η πρώτη μάχη στη Βουλή, καθώς σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, έχει ενταχθεί προς συζήτηση τροπολογία των Ανδρέα Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη για παράταση της ισχύουσας προστασίας της πρώτης κατοικίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Τι προτιμούν οι τράπεζες

Τη βίαιη πτώση τιμών των ακινήτων που θα προκύψει αν βγουν στο σφυρί χιλιάδες σπίτια, φοβούνται οι τράπεζες εξ ου και προτιμούν την μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, υπό όρους και προϋποθέσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου