Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Τι κάνει σήμερα ο Γιώργος Κοσκωτάς;

Το σκάνδαλο Κοσκωτά θεωρείται από τα μεγαλύτερα που έχουν ξεσπάσει ποτέ στη χώρα μας. Ποιος όμως είναι ο Γιώργος Κοσκωτάς και τι κάνει σήμερα; Γεννημένος το 1953 στην Αθήνα και με καταγωγή από τον Ασπρόπυργο, μεταναστεύει το 1970 στην Αμερική για να επιστρέψει στην Ελλάδα στα τέλη της ίδιας δεκαετίας.
 

Το 1979, παρά το νεαρός της ηλικίας του, ανέλαβε διευθυντής Συναλλάγματος στην Τράπεζα Κρήτης. Έτσι, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Το 1982 αγόρασε την εκδοτική «ΓΡΑΜΜΗ Α.Ε.» και δύο χρόνια αργότερα αγόρασε το 56% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κρήτης, φτάνοντας να κατέχει το 82%. 

Μαζί με άλλες επιχειρήσεις, τις οποίες είχε ενσωματώσει στις κύριες, έφτασε να απασχολεί περίπου 4.000 εργαζόμενους. 

Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν άργησε να ενισχύσει τις σχέσεις της με τον ανερχόμενο επιχειρηματία ενώ από την πλευρά της εκδοτικής, εκείνος είχε φτιάξει έναν κολοσσό, εκδίδοντας μία καθημερινή εφημερίδα καθώς και έξι περιοδικά. Λίγο αργότερα εξαγόρασε τρεις ακόμη εφημερίδες.

Η επέκτασή του αυτή μάλιστα στο χώρο του Τύπου, ήταν η αρχή ή καλύτερα το κομβικό σημείο της ανεξέλεγκτης πορείας του. Οι εκδότες των υπόλοιπων εφημερίδων νιώθοντας απειλή, άρχισαν να καταγγέλλουν ότι τα χρήματα που ξόδευε, προέρχονταν από ύποπτες συναλλαγές. 

Τον Οκτώβριο του 1987 άρχισαν να έρχονται στο φως αποκαλύψεις για το παρελθόν του αλλά τον Ιούλιο του επόμενου χρόνου ο εισαγγελέας εφετών διέταξε έλεγχο στην Τράπεζα Κρήτης. Εκείνη την περίοδο ήρθε τροπολογία στη Βουλή, η οποία άφηνε προνομιακά περιθώρια στον υπό εξέταση επιχειρηματία. Επρόκειτο για τον αποκαλούμενο «Κουτσονόμο», ο οποίος σήμανε το πολιτικό τέλος του υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Μένιου Κουτσόγιωργα. 



Τα ευρήματα του επιτρόπου ήταν κόλαφος για τον Κοσκωτά. Αποδείχθηκε ότι είχε κάνει υπεξαίρεση από την Τράπεζα Κρήτης και με τα χρήματα αυτά αγόρασε όλες τις επιχειρήσεις του αλλά και δωροδοκούσε δημόσια πρόσωπα. 

Πούλησε τις επιχειρήσεις και διέφυγε αρχικά στη Βραζιλία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ όπου και συνελήφθη. Δύο χρόνια αργότερα εκδόθηκε στην Ελλάδα. Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα το 1989 συναποφασίστηκε συνασπισμός βραχύβιας κυβέρνησης για την «κάθαρση» από τα πολιτικά σκάνδαλα. 

Πάντως, σε δίκη είχε παραπεμφθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο Μένιος Κουτσόγιωργας (υπουργός Δικαιοσύνης), ο Δημήτρης Τσοβόλας (υπουργός Οικονομικών) και ο Γιώργος Πέτσος (τότε υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας). 

Από αυτούς ο Ανδρ. Παπανδρέου κρίθηκε αθώος σε όλες τις κατηγορίες, ο Π. Ρουμελιώτης δεν δικάστηκε γιατί είχε ήδη εκλεγεί ευρωβουλευτής και το Ευρωκοινοβούλιο δεν ήρε την ασυλία του. Ο Μένιος Κουτσόγιωργας πέθανε από εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Δ. Τσοβόλας και ο Γ. Πέτσος κρίθηκαν ένοχοι για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. 

Ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης έμεινε για 22 χρόνια μακριά από την οικογένειά του, τη γυναίκα του, Κάθυ, και τα πέντε παιδιά τους. Τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ασκηθεί και στους δύο δεν τους επέτρεπαν να συναντηθούν για χρόνια. Μέχρι το 2010 φυσικά όταν ο Γ. Κοσκωτάς μπόρεσε πια να ταξιδέψει μέχρι το μακρινό Long Island της Αμερικής για να συναντήσει την οικογένειά του. Πρόσφατα είχε πάντως μία περιπέτεια με τη Δικαιοσύνη αλλά ο δικηγόρος του το απέδωσε σε λάθος, τον ειδοποίησε και όλα έληξαν.

Ο Τάκης Μιχαλόλιας αναφέρει στο newsbeast.gr ότι σήμερα ο Γ. Κοσκωτάς βρίσκεται -αυτή την περίοδο τουλάχιστον- στην Ελλάδα αλλά όχι στην Αθήνα. Βλέπει μόνο τους πιο κοντινούς του ανθρώπους και προτιμά να μένει στο περιθώριο για να μην συζητηθεί κάποια εμφάνισή του. 



Παρά τα σύννεφα καπνού που λένε οι κακές γλώσσες ότι αντιμετωπίζει στη σχέση του με τη σύζυγό του, ο κ. Μιχαλόλιας διαψεύδει τα πάντα. «Είναι μια χαρά με την οικογένειά του. Η σύζυγός του μένει στο εξωτερικό κι εκείνος πηγαίνει πολύ συχνά κοντά της, όπως έρχεται κι εκείνη», λέει χαρακτηριστικά. 

Η Κάθυ Κοσκωτά μένει στην Αμερική έχοντας μαζί της τους δύο γιους της και τη μια της κόρη ενώ τα δύο άλλα παιδιά της, όπως λένε οι πληροφορίες, μένουν στην Ελλάδα. 

Ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ασχολείται με την επενδυτική του εταιρεία που εδρεύει στο εξωτερικό και το χόμπι του είναι να παρακολουθεί την αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα. Εκτός αυτού πάντως, ενημερώνεται διαρκώς για την επικαιρότητα, διαβάζει εφημερίδα και φροντίζει να μην χάνει καμία εξέλιξη γύρω από τα θέματα της οικονομίας και όχι μόνο.



http://www.newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου