Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Επεκτείνεται σε 25 νομούς το σύστημα αντικειμενικών αξιών

Φωτιά στις τσέπες εκατομμυρίων Ελλήνων που έκαναν το λάθος να έχουν ένα ακίνητο καθώς από την αρχή του χρόνου το σύστημα αντικειμενικών αξιών επεκτείνεται σε 4.500 περιοχές 25 νομών της χώρας.   
 Και καλά, να είναι εκτός συστήματος και να γλιτώνουν τόσα χρόνια φόρους κάποιες περιοχές στην Κηφισιά, να πούμε μπράβο που αλλάζει το σύστημα. Ομως, σε κάθε ραχούλα πλέον θα καλούνται να πληρώνουν υψηλότερους φόρους οι ιδιοκτήτες ακόμη και… τα κοτέτσια.
Φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικών παροχών παίρνουν φωτιά μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την ένταξη των οικισμών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Αν και ο στόχος του υπουργείου είναι να πιάσει περιοχές όπως η Μύκονος όπου γίνονταν αγοραπωλησίες ακινήτων εκατομμυρίων με αντικειμενική αξία 500 ή 800 ευρώ, το τσεκούρι πέφτει επί δικαίων και αδίκων και οι φόροι θα βαρύνουν ακόμη και τους μικροϊδιοκτήτες.
Οι αντικειμενικές τιμές στις 4.500 περιοχές αυτές θα κυμαίνονται πλέον από περίπου 600 έως και 1.800 ευρώ το τετραγωνικό, δηλαδή έως και 100% πάνω απ’ όσο τις υπολόγιζε έως τώρα η εφορία. Αρα και έως 100% πάνω και οι φόροι που θα πληρώνουμε.
Πρόκειται για τις αντικειμενικές τιμές, με τις οποίες θα προσδιορίζεται πλέον ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στις κληρονομιές, ο φόρος ακίνητης περιουσίας κ.ά. Έως τώρα, στις περιοχές αυτές ίσχυε το σύστημα των ενδεικτικών τιμών, οι οποίες ωστόσο δημιουργούσαν σημαντικές στρεβλώσεις.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα μόνο δύο νομοί (Γρεβενών και Καστοριάς) καλύπτονται στο σύνολό τους από το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Έτσι, με τη σημερινή ένταξη των νέων περιοχών σε 23 νομούς, το αντικειμενικό σύστημα καλύπτει συνολικά 25 νομούς.
Επίσης, εντάσσονται περιοχές και οικισμοί των νομών Κυκλάδων και Χαλκιδικής. Η ένταξη αφορά σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού, για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης (τιμών ζώνης), και συντελεστών αυξομείωσης τους, βάσει εισηγήσεων των αρμόδιων επιτροπών του αρθρ. 41 του ν.1249/82 συγκριτικών στοιχείων των αρμόδιων ΔΟΥ, δεδομένων της κτηματαγοράς, με γνώμονα την εξομάλυνση των τιμών πανελλαδικά, για δικαιότερη κλιμάκωσή τους από περιοχή σε περιοχή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου