Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Υποψήφιος για πρόεδρος της Κομισιόν ο Γιούνκερ

Finance Ministers meeting
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ευρωπαίος πολιτικός που παρέμεινε τα περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε άλλον στην πρωθυπουργία, άφησε ανοιχτό σήμερα το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδεχόμενος τον Πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο 59χρονος Γιούνκερ, που κυβέρνησε το Λουξεμβούργο επί 19 χρόνια μέχρι την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Inforadio ότι “θα ήταν πρόθυμος (να αναλάβει τη θέση αυτή) εφόσον το πρόγραμμα των εκλογών και ορισμένα άλλα πράγματα εξελιχθούν ομαλά”.
Οι ψηφοφόροι στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν τον Μάιο να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Ιούνιο οι ηγέτες των χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τους τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα ορίσουν έναν υποψήφιο για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνει με απόλυτη πλειοψηφία (751 ψήφοι) τον υποψήφιο αυτόν.
Ο Γιούνκερ, που προέρχεται από το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα ρωτήθηκε εάν θα επιθυμούσε να είναι ο βασικός υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) , της μεγαλύτερης συντηρητικής πολιτικής ομάδας εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ΕΚ, έχουν προτείνει τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, τον νυν πρόεδρο του Σώματος.
Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος του ΕΛΚ είναι ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, ο νυν Επίτροπος που είναι αρμόδιος για την εσωτερική αγορά. Ορισμένες πηγές ωστόσο υποστηρίζουν ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα προτιμούσε ο νέος πρόεδρος να είναι ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός, όπως ο Ιρλανδός Έντα Κένι, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ ή ο Φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν.
Το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιό του στο συνέδριό του που θα διεξαχθεί στο Δουβλίνο στις 6-7 Μαρτίου.
Για το χρίσμα της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Φιλελεύθερων, αναμετρώνται ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ και ο Φινλανδός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου