Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Σχεδίασε έξι χαρτονομίσματα της «νέας δραχμής»

Έξι χαρτονομίσματα της «νέας δραχμής» σχεδίασε ο Παύλος Βατικιώτης. Τα χαρτονομίσματα των 50, 100, 200, 500, 1.000 και 10.000 δραχμών κοσμούν προσωπικότητες κύρους όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, η Μαρίας Κάλλας, ο Γιώργος Παπανικολάου, η Μελίνα Μερκούρη, ο Κορνήλιος Καστοριάδης και ο Γιάννης Μόραλης. 

Το protagon.gr ρώτησε το σχεδιαστή για την πρωτοβουλία του και για το αν θεωρεί ότι αυτά τα χαρτονομίσματα θα τα χρειαστούμε κάποτε στο μέλλον.

Ο Παύλος Βατικιώτης είπε:«Ξεκίνησα να τις σχεδιάζω μεταξύ σοβαρού και αστείου... Στο τέλος το πήρα σοβαρά όμως! Θεωρώ πως το νόμισμα πρέπει να είναι όμορφο γιατί είναι κι αυτό καθρέφτης μιας χώρας. Ίσως είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της καλαισθησίας ενός λαού... Όπως και κάθε δημόσιο έγγραφο, διαβατήριο, ταυτότητα, παράβολο κ.λπ... Στην Ελλάδα πάντα υστερούσαμε σε αυτό το κομμάτι γιατί μάλλον κανένας καλός γραφίστας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να ασχοληθεί σοβαρά με κάτι τέτοιο. Ακόμα και τα έντυπα της Εφορίας είναι τόσο άσχημα σχεδιασμένα που στο τέλος γίνονται τελείως δύσχρηστα και δυσνόητα... Δεν ξέρω αν ποτέ χρειαστεί να γυρίσουμε στη δραχμή, αλλά αν αυτό γίνει θα ήθελα πολύ να έχω στο πορτοφόλι μου όμορφα χαρτονομίσματα!».


Πενηντάρικο με τον Κορνήλιο Καστοριάδη


Xαρτονόμισμα των εκατό νέων δραχμών με τη Μελίνα Μερκούρη


Ο Οδυσσέας Ελύτης στις διακόσιες νέες δραχμές


Μαρία Κάλλας στις πεντακόσιες νέες δραχμές


Χιλιάρικο με Γιάννη Μόραλη


Ο Γ. Παπανικολάου στο νέο δεκαχίλιαρο. Όπως και στο παλαιό

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου