Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Τι προτείνει ο κ. Στουρνάρας για την έξοδο από την κρίση


Ενας δικός τους άνθρωπος, αλλά με μυαλό, ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας, αποφάσισε να μας βγάλει από την απορία για το τι κάνει η κυβέρνηση. Στην τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος, ούτε λίγο ούτε πολύ τονίζεται ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά και η ύφεση του 2010 θα φτάσει το 4,2%. Επισημαίνει ότι οι περικοπές δώρων, άνοδος της ανεργίας, μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ελάχιστη επενδυτική δραστηριότητα, θα βουλιάξουν ακόμη περισσότερο τη χώρα σε ύφεση.

Ο κ. Στουρνάρας προτείνει σειρά μέτρων που αν και μοιάζουν νεοφιλελεύθερα, θα μπορούσαν να βάλουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, αλλά μόνο αν ξυπνήσει η κυβέρνηση η οποία έχει βρει την εύκολη λύση των νέων φόρων αντί να πάει σε πιο μακροπρόθεσμες λύσεις. Αντί λοιπόν να βάζει το χέρι στην τσέπη του κάθε πολίτη, μπορεί να πάει κατευθείαν στο ψαχνό, εκεί που χάνονται τα χρήματα του ελληνικού λαού. Ζητά μεταξύ άλλων:

α) Κατάργηση όλων των φορολογικών απαλλαγών και εκπτώσεων που αφορούν σε πολίτες και αντικατάστασή τους με στοχευμένες άμεσες δαπάνες. Σήμερα γίνεται το έλα να δεις με τις φοροαπαλλαγές αντί να υπάρχει έλεγχος.

β) Δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, με ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, που αξιοποιεί συνδυαστικά όλα τα δεδομένα. Αυτό φυσικά προϋποθέτει μια σοβαρότερη κυβέρνηση που δεν θα λέει λόγια του αέρα για τη φοροδιαφυγή αλλά δε θα κάνει τίποτε να την πολεμήσει.

γ) Συγχώνευση κρατικών νοσοκομείων και εξειδίκευσή τους ανάλογα με τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων που περισσεύουν. Κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων τύπου βασικού μετόχου, που εμποδίζουν τη δημιουργία ιδιωτικών κλινικών, και ιδιαίτερα διαγνωστικών κέντρων. Με λίγα λόγια άνοιγμα της αγοράς ώστε να βγουν από τις τρύπες τους τα «ποντίκια» που ζουν παρασιτικά στο ΕΣΥ.

δ) Συγχώνευση και κατάργηση στρατιωτικών μονάδων. Αξιοποίηση στρατοπέδων που περισσεύουν για την αποπληρωμή στρατιωτικών δανείων. Φυσικά αυτό δεν αφορά παραμεθόριες περιοχές, αλλά για παράδειγμα στην Αθήνα γίνεται χαμός από στρατόπεδα προκειμένου να βολεύονται τα βύσματα.

ε) Συγχώνευση ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όταν σε κάθε χωριό και ραχούλα άνοιξε πανεπιστήμιο από τους «πονηρούς» πολιτευτές μας, πώς να γίνει εξοικονόμηση;

στ) Σχεδιασμός της επόμενης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ανάληψη του σχετικού κόστους από τον προϋπολογισμό, με πτώση των δαπανών ή/και αύξηση της φορολογίας, καθώς και δημιουργία κεφαλαιοποιητικού δεύτερου πυλώνα για όσους επιθυμούν πρόσθετη σύνταξη και ασφάλιση υγείας πέραν αυτών που εξασφαλίζει το διανεμητικό σύστημα.

ζ) Χρησιμοποίηση καταξιωμένων managers για την υλοποίηση των πράγματι δύσκολων στόχων στους βασικούς τομείς του κυβερνητικού έργου. Εδώ μάλλον θα τα χαλάσουμε διότι από το μανατζεριλίκι του καθενός κάηκε η Ελλαδα.

Αυτές οι στοχεύσεις μπορούν να βγάλουν από το αδιέξοδο τη χώρα χωρίς να γονατίσει άλλο ο κόσμος. Διότι όσο κόβεις από τους μισθούς τόσο βαθαίνει η ύφεση.

Πηγή: antinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου